A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Держпродспоживслужба нагадує про необхідність дотримання вимог біобезпеки під час осінньої міграції птахів

Дата: 06.10.2021 16:30
Кількість переглядів: 143

За останні роки в Європі ускладнилась епізоотична ситуація щодо грипу птиці. Спалахи захворювання реєструються у переважній більшості країн, у тому числі, тих, що межують з Україною.

На сьогоднішній день наша країна є вільною від грипу птиці, проте ризики занесення грипу птиці в Україну є особливо високими в період осінньої міграції птахів.

Найвищі ризики загострення епізоотичної ситуації існуватимуть протягом наступних трьох місяців – у жовтні, листопаді та грудні.

Зокрема в Івано-Франківській області проходить шлях міграції птахів територією Івано-Франківського та Коломийського районів (колишні території Рогатинського, Галицького, Тисменицького, Тлумацького, Городенківського та Снятинського районів – на фото).

Держпродспоживслужба нагадує, що найбільш ефективними заходами, спрямованими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці в Україні є дотримання вимог біобезпеки, як в комерційних господарствах, так і в особистих селянських господарствах, та у випадку захворювання – своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання.

На сьогодні Держпродспоживслужбою впроваджено багаторівневу систему контролю за грипом птиці, яка базується на:

  • функціюванні системи раннього оповіщення про підозру захворювання та реалізації програм моніторингу (активного та пасивного спостереження) за захворюванням на території країни;
  • функціюванні мережі акредитованих лабораторій, які здатні забезпечити своєчасну діагностику захворювання;
  • контролі за дотриманням вимог біобезпеки;
  • введенні обмежень/заборон при ввезенні живих тварин, репродуктивного матеріалу з території країн, зон, де реєструються найбільш небезпечні захворювання тварин;
  • контролі на державному кордоні (контроль ввезення вантажів з боку регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю на кордоні та транспорті).

Враховуючи, що ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами існує постійно, найбільш ефективними заходами, направленими на мінімізацію ризиків поширення грипу птиці є дотримання вимог біобезпеки як в комерційних, так і в особистих селянських господарствах, а у випадку захворювання – своєчасне реагування та здійснення заходів з локалізації та ліквідації захворювання. При цьому основним завданням власників птиці є забезпечення постійного дотримання вимог біобезпеки в господарствах та своєчасне повідомлення про захворювання/загибель птиці спеціалістів Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, або ж спеціалістів структурних підрозділів ветеринарної медицини.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці у птахогосподарства власники птиці повинні забезпечувати виконання вимог, передбачених в Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 17.10.2011 № 547, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 08.11.2011 за № 1277/20015 та Ветеринарно-санітарних правилах для птахівницьких господарств і вимог до їх проектування, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 3 липня 2001 р. №53, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 5 липня 2001 р. за №565/5756.

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства власники птиці повинні забезпечувати виконання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19.12.2006 №100, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за №42/13309, які передбачають мінімальні стандарти біобезпеки, яких повинні дотримуватися власники птиці в особистих селянських господарствах, рекомендації до утримання птиці, комплектації своїх господарств птицею, а також вимог до власників птиці з метою попередження занесення гостроінфекційних хвороб птиці, зокрема:

 – при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;

 – щоденно проводити клінічний огляд птиці;

 – забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

 – мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

 – птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

 – не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;

 – не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

 – проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь