Діяльність підприємств харчової галузі
Головне управління статистики інформує. Харчова промисловість, яку представляють в області майже 110 підприємств та понад 400 фізичних осіб-підприємців, є однією з важливих сфер економіки Івано-Франківщини.
Найпотужнішими підприємствами виступають: з виробництва м’яса, м’ясних та ковбасних виробів – ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Варто», «М’ясо-ІФ», «Іко-ІФ», дочірне підприємство «М’ясопереробний комплекс «Росана» ТОВ «Росан-Агро», «Приватне заготівельне виробничо-комерційне підприємство «Еліта»; молока та молочних продуктів – ТОВ «Городенківський сирзавод» та «Іва-Арт», ТДВ «Івано-Франківський міськмолокозавод»; борошна та круп – ТОВ «Калуський комбінат хлібопродуктів» та «Зернопереробна компанія «ЮМАС», хліба та виробів хлібобулочних – ТДВ «Івано-Франківський хлібокомбінат», ТОВ «Залізнична пекарня» та «Лігос», приватні підприємства «Коломийський хлібокомбінат» та «Мельник-хліб», інших харчових продуктів – ТОВ «Імперово-Фудз», напоїв – ТОВ «Аріон» і «Тирлич», спільне українсько-польське підприємство «Галпласт».
У 2020р. продукції харчової промисловості реалізовано на 3,5 млд.грн, що складає 5,2% загальнообласного обсягу реалізованої промислової продукції. У січні–серпні 2021р. обсяг реалізації склав 2,1 млд.грн (3,7% загальнообласного обсягу), робочими місцями забезпечено 4,8 тис. осіб (11,2% кількості працюючих у промисловості), середньомісячна заробітна плата яких зросла порівняно з січнем–серпнем 2020р. на 13,9% і склала 8047 грн.
Загалом підприємствами галузі виробляється понад 130 видів продукції. Серед асортименту продукції харчової промисловості у 2020р. порівняно з 2019р. спостерігалося зростання виробництва м’яса індиків, свіжого чи охолодженого, м’яса курей, курчат, замороженого – частин тушок, виробів ковбасних (у 2,2–2,7 раза), м’яса курей, курчат, свіжого чи охолодженого – частин тушок, сирів твердих, продуктів молоковмісних з добавками (барвники, ароматизатори тощо) (на 20,9–41,1%), вафель та вафельних облаток, соку яблучного, солоду несмаженого, кормів готових для годівлі свійської птиці (на 9,2–16,8%).
У харчову промисловість у 2020р. було інвестовано 153,6 млн.грн або 7%, спрямованих у розвиток промисловості області, у І півріччі 2021р. – 146,5 млн.грн (8,6%).
У 2020р. продукція харчовиків майже на 81% наповнила потреби внутрішнього споживчого ринку області. Зокрема, 93–99% обсягів продажу у торговій мережі масла вершкового, виробів хлібобулочних та борошняних кондитерських, солі харчової, м'яса та продуктів м'ясних, цукру, соків, молока, вод мінеральних, борошна, 78–89% – сиру сичужного, плавленого та кисломолочного, круп, олій харчових та жирів, чаю – це товари вітчизняного виробництва.
За 2020р. обсяг експорту продуктів тваринного походження склав 54,4 млн.дол. США, готових харчових продуктів – 7,9 млн.дол. США, у січні–серпні 2021р. – відповідно 12,6 та 2,9 млн.дол. США. Підприємства області за межі держави поставляли м’ясо великої рогатої худоби, яйця птиці та продукти їх переробки, овочеві і фруктові консерви, борошняні кондитерські вироби, кондитерські вироби з цукру.
Довідково. День працівників харчової промисловості встановлений Указом Президента України №714/95 від 8 серпня 1995р. та щорічно відзначається у третю неділю жовтня.
© Головне управління статистики в Івано-Франківській області, 2021
При використанні інформації, посилання на Головне управління статистики в Івано-Франківській області ОБОВ’ЯЗКОВЕ.