A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Визнання батьківства у судовому порядку

Дата: 01.11.2021 14:19
Кількість переглядів: 1229

Фото без опису#консультаціяБПД

Добровільне визнання батьківства не завжди має місце. Часто трапляються випадки, коли батько дитини, народженої поза шлюбом, відмовляється подати заяву про реєстрацію батьківства. У таких випадках з метою захисту інтересів дитини можливе визнання батьківства у судовому порядку.

Відповідно до ч. 2 ст. 125 Сімейного кодексу України, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:
1) за заявою матері та батька дитини;
2) за рішенням суду.

У даній статті хотілося б акцентувати увагу на другому варіанті, щодо визнання батьківства у судовому порядку та розповісти про алгоритм Ваших дій.  

Детальніше про визнання батьківства у судовому порядку розповідає юрист відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги» Наталія Чігур.

Визнання батьківства – це волевиявлення особи яка вважає себе батьком дитини. Факт походження дитини від даного чоловіка спричиняє необхідність виконання обов’язків батька, визначених законодавством.

Відповідно до Сімейного кодексу України статтей 125, 126, 128 – визнання батьківства за рішенням суду в порядку позовного провадження.

Хто може пред’явити позов про визнання батьківства?

Предявити позов про визнання батьківства відповідно до ч.3 ст. 128 Сімейного кодексу України можуть:

- мати дитини;

- опікун дитини;

- піклувальник дитини;

- особа, яка утримує та виховує дитину;

- особисто дитина, якій виповнилося 18 років (тобто досягла повноліття);

- особа, яка вважає себе батьком дитини.

Варто наголосити, що позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідний запис про батьків дитини відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України.

Слід пам’ятати, що відповідно до ч.2 ст. 129 Сімейного кодексу України до вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа дізналась або могла дізнатися про своє батьківство.

Вартість Судовий збір за подання позовної заяви немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (підпункт 2 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір»). Станом на 01.01.2021 розмір судового збору складає 908,00 грн.

 

Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи.

Доказами до позову про визнання батьківства можуть бути:

• докази, що свідчать про спільне проживання матері і батька дитини, ведення ними спільного господарства до народження дитини або спільне її виховання чи утримання, а також докази, що підтверджують визнання особою батьківства (довідка про склад сім’ї, особисті листи, сімейні фотокартки, рішення судів в інших справах тощо);

• покази свідків, яким відомо про відносини сторін та про їх батьківство щодо дитини;

• висновок судово-генетичної або судово-імунологічної експертизи (що є підставою для категоричного висновку щодо визнання батьківства в судовому порядку).

Зазначений перелік не є вичерпним.

 

Нагадаємо, що для отримання правових консультацій Ви можете звернутися до відділу «Тлумацьке бюро правової допомоги», що знаходиться за адресою: м. Тлумач, пл. Д. Галицького, 17, тел. (03479) 2-11-37, (099) 299-79-34.

Інформацію про всі центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна переглянути за посиланням: https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/

Також детальну інформацію щодо отримання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, зателефонувавши за номером «гарячої лінії» системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь