A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Спадщина – «зброя» для ворожнечі між родичами

Дата: 10.11.2021 16:41
Кількість переглядів: 286

Фото без описуНа жаль, дуже часто спадкові спори виникають між особами які пов’язані між собою родинними відносинами, коли рідні люди намагаються забрати в тебе те, що належить тобі по закону.

Так і сталось з жінкою, до суду надійшла позовна заява від її родичів з питанням щодо усунення відповідачки від спадкування за законом, як спадкоємця другої черги. Позивачі запевняли суд в тому, що відповідачка свідомо ухилялася від надання допомоги спадкодавцю ще при його житті.

Щоб уникнути несправедливості, постраждала жінка звернулась до Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Місцевий центр) з питанням щодо заперечення позовній заяві її родичів та представництва її інтересів у суді.

Вивчивши ситуацію працівник Місцевого центру надала консультацію щодо порядку отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Не довго думавши, жінка написала заяву про надання безоплатної правової допомоги, а саме складання процесуальних документів та представництва її інтересів в суді у справі щодо усунення від права на спадкування.

Місцевий центр по даній справі призначив свого працівника. За результатами зустрічі клієнтки з юристом Місцевого центру було підготовано та подану відзив на позовну заяву та заперечення на відповідь на відзив до Борогодчанського районного суду Івано-Франківської області.

З огляду на досліджені докази, суд прийшов до висновку, що заявлені позивачами вимоги є безпідставними і необґрунтованими та задоволенню не підлягають.

Зверніть увагу!

Відповідно до ч. 5 ст. 1224 Цивільного кодексу України за рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 р. №7 «Про судову практику у справах про спадкування» факт ухилення особи  від  виконання  обов’язку  щодо утримання    спадкодавця    встановлюється    судом    за   заявою заінтересованої  особи  (інших  спадкоємців   або   територіальної громади).  При  цьому слід враховувати поведінку особи,  розуміння нею свого обов’язку щодо надання  допомоги,  її  необхідність  для існування спадкодавця, наявність можливості для цього та свідомого невиконання  такою   особою   встановленого   законом   обов’язку.

Так як, позивачі не змогли надати докази на підтвердження того факту, що відповідачка свідомо ухилялася від надання допомоги спадкодавцю, Борогодчанський районний суд Івано-Франківської області прийшов до висновку, що заявлені позивачами вимоги є безпідставними і необґрунтованими та задоволенню не підлягають.

Справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень знаходиться тут:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92531119

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь