На Буковині зареєстровано два випадки африканської чуми свиней
Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області, обидва випадки АЧС мали місце в Чернівецькому районі Чернівецької області:
– перший випадок зареєстровано на території мисливських угідь ГО Мисливський клуб «Лісівник» при дослідженні патологічного матеріалу від впольованого дикого кабана (звіт про результати дослідження Івано-Франківської Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 09.11.2021 р. № 002939 п.м./21.);
– другий – в с. Горбівці на території несанкціонованого сміттєзвалища при досліджені патологічного матеріалу від знайденої мертвої свійської свині (звіт про результати дослідження Івано-Франківської Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби від 09.11.2021 р. № 002940 п.м./21).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.
В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.
Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.
Додатково Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляє, що за 2021 рік на території України станом на 10.11.2021 року зареєстровано 12 випадків АЧС, в т. ч. 6 – домашні свині, 4 – дикі свині та 2 – інфіковані об’єкти (сміттєзвалища).
Карантин продовжує діяти в 10 неблагополучних по АЧС пунктах – у 7 областях України: (Вінницькій (1), Чернівецькій (2), м. Києві (1), Херсонській (2), Запорізькій (1), Харківській (1) та Чернівецькій (2))?.
Довідково:
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, виробляти утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купувати живих свиней, м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання;
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних господарств для огляду свиней та проведення заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання та загибель свиней фахівцям ветеринарної служби або органам місцевого самоврядування;
- не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужби району з інших регіонів;
- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
- утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
- у разі виявлення трупа дикого кабана або добутого кабана з ознаками АЧС необхідно негайно повідомити про це представників мисливського господарства та місцевих представників компетентного територіального органу Держпродспоживслужби або служби ветеринарної медицини;
- кожна добута на полюванні туша дикого кабана повинна пройти обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу не тільки на наявність вірусу АЧС, а й на наявність трихінельозу.
ПАМ'ЯТАЙТЕ:
Виконання вами цих рекомендацій – спрямоване на попередження поширення АЧС на територію ваших господарств та запобігання економічних збитків.