На Івано-Франківщині зафіксовано новий випадок отруєння грибами
За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області станом на 01 грудня 2021 року зареєстровано 7 випадків отруєнь грибами, від яких потерпіло 7 осіб, з них 4 дітей віком до 15 років.
Останній випадок трапився в Коломийському районі, де 29 листопада 2021 року батьки нагодували трирічну дитину супом з опеньок, після чого 30 листопада у дитини виникли симптоми отруєння грибами, такі як нудота, блювання та різкий біль в животі. Станом на 01 грудня 2021 року дитина госпіталізована у відділення інтенсивної терапії Івано-Франківської обласної дитячої лікарні.
Більшість цьогорічних отруєнь викликані вживанням саме пластинчастих грибів, таких як сироїжки та опеньки. Також мали місце отруєння грибними стравами, які були неправильно приготовлені чи тривалий час зберігалися після приготування.
Держпродспоживслужба вкотре наголошує:
1. Гриби – не їжа для малолітніх дітей, не рекомендується годувати грибними стравами дітей віком до 12 років.
2. Не вживати гриби та грибні страви людям похилого віку, вагітним жінкам та матерям, які годують своїх дітей, хворим з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
3. Готові страви з грибів зберігати в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.
4. Не збирати та не вживати в їжу незнайомих грибів.
5. Не вживати грибів в сирому вигляді.
6. Дотримуватися технології приготування грибів, тричі проварювати гриби, а відвар зливати.
7. Не купувати гриби у невстановлених місцях, на стихійних ринках та з рук.
8. Щоб уберегти себе та своїх рідних від отруєння грибами – вживайте гриби, вирощені в промислових умовах, такі як печериці чи гливи.
Якщо ж після вживання грибів ви відчули нудоту, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі, чи інші симптоми отруєння – не зволікайте, негайно викликайте «швидку допомогу».
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.