A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Традиція «ведення коня» в Тлумацькій громаді

Дата: 14.01.2022 11:13
Кількість переглядів: 1414

Фото без опису

Села Гринівці та Колінці Тлумацької громади славляться давньою традицією, яка збереглася ще з давніх-давен - «ведення коня».

Коня водять у ніч з 13 на 14 січня. Ще задовго до півночі, за давнім звичаєм,  хлопці обирали в одного із газдів села коня, якого прибрали різнокольоровими веретами, яскравими штучними квітами та стрічками. Рівно опівночі при повному параді хлопці вирушили у свій нічний святковий вояж з конем від хати до хати, де засівали і віншували. За традицією, якщо першим до вашої хати зайде кінь, у вас помножиться добро та буде здоров’я. Водили коня цілу ніч.

Цьогоріч учасниками дійства стала сільська молодь, яку згуртували завідуючий клубом с. Колінці Василь Білан та керівник народного аматорського колективу «Переспіви» клубу с. Колінці Руслана Водославська.

Закінчилося дійство біля церков села Колінці, де зійшлися всі мешканці села.

В селі Гринівці дійство організувала завідуюча клубом Ольга Гринюк спільно з місцевою молоддю та учасника народного аматорського колективу «Розмай» клубу с. Гринівці. Місцеві жителі вважають, що коли кінь зайде до хати - це принесе господарям добробут, мудрість, силу, а дівчатам красу. А зранку молоді хлопці з конем прийшли до церкви де всі мешканці села спільно колядували і щедрували.

Напередодні дійства, 13 січня, знімальна група телеканалу «1+1» на чолі з Аллою Пас відвідала с. Гринівці Тлумацької громади для підготовки репортажу про давній обряд «Засівання з конем».

В інших селах в цю ніч прийнято водити  Меланку. Збираються ватаги хлопців та дівчат, переважно після заходу сонця, і водять Меланку (перевдягнутого хлопця) та Василя (перевдягнуту дівчину). Вітаючи усіх зі святом, бажають миру, добра і благополуччя. Наші предки вірили, що чим багатшим, гучнішим і веселішим буде святкування, тим заможніше буде жити сім`я.

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь