Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Увага! Важлива інформація про сховища та укриття!

Дата: 26.02.2022 13:57
Кількість переглядів: 1292

Шановні мешканці громади!

 

У час військового стану зберігайте спокій та не панікуйте! Хоча Тлумацька міська територіальна громада не знаходиться в безпосередній близькості до бойових дій і в ній немає стратегічних об’єктів, які можуть стати ціллю російського окупанта, але все ж існує загроза авіаційних чи ракетних ударів.  

Хочемо розвіяти міфи. Такого поняття як бомбосховище – немає. Хіба у радянських фільмах. У нас, як і в інших країнах, є фонд захисних споруд. Він складається зі сховищ цивільного захисту, протирадіаційних укриттів і найпростіших укриттів для населення.

Сховища цивільного захисту та протирадіаційні укриття призначені в першу чергу для тих установ та підприємств працівники, яких виходитимуть на роботу в особливий період. Вони – не для населення, але звісно у випадку сигналу тривоги вони приймуть всіх, хто буде поруч.

Наголошуємо, що головний критерій вибору укриття в особливий період, це близькість до помешкання, бігти 2-3 км до сховища – недоцільно, адже поки дійдете, то потреби в ньому вже не буде або ви просто елементарно не встигнете.

Тому для мешканців є найпростіші укриття – це підвальні (або цокольні) приміщення будинків. Головне, щоб перекриття підвалу було залізобетонним або цегляним, а несучі стіни – відповідної товщини (не в одну цеглу), аби витримати удар. Щоб безпечно вибратись, у підвалі мають бути окремий вхід і вихід, але звісно цього нема у всіх будинках.

До слова, підвали панельних будинків – найкращі. Там скрізь залізобетонні конструкції – і перекриття, і стіни. Підвальне приміщення має бути розчищене від сміття, яке, як правило, накопичувалося там роками.

«Тривожну валізу» вниз і вгору тягати не потрібно – в укритті достатньо мати воду, ліхтарик, аптечку і перекус. А також – каремат, щоб сісти чи лягти.

Мешканці будинків, де немає підвалів, мають знати про сусідні підвали, де можуть якнайшвидше знайти прихисток у разі потреби. Для цього повинні бути вказівники, а на вході в саме укриття – інформація про відповідального за нього, про те, у кого ключі, номер телефону для відповідей на запитання.

Що стосується приватних будинків, то найкращим захистом в період сигналу тривоги буде ваш погреб чи льох, або ж у разі його відсутності – сусідський. Про це вам потрібно домовитись заздалегідь.

Нижче подано перелік наявних протирадіаційних укриттів, де ви можете знайти сховок, якщо не перебуваєте вдома:

Місцезнаходження захисних споруд  цивільного захисту, м.Тлумач

м. Тлумач вул. Берегового, 2

дитячий садочок “Дюймовочка”

м. Тлумач вул. Винниченка, 84,

КП Тлумацька центральна лікарня

м. Тлумач вул. 1-ше травня, 4

Тлумацький коледж ЛНАУ

м. Тлумач вул. Грушевського, 2 Народний дім м.Тлумач

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь