Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Шкідники та хвороби озимого ріпаку

Дата: 29.03.2022 14:26
Кількість переглядів: 118

Фото без описуТепла погода на при кінці ІІІ декади березня з інтенсивним підвищенням температурного режиму та відсутністю опадів, сприяла пробудженню та заселенню посівів озимого ріпаку шкідниками.

Під час проведення фітосанітарного моніторингу посівів озимого ріпаку в Галицькому, Рогатинському, Тлумацькому районах спостерігається початок виходу та розселення жуків ріпакового стеблового та капустяного стеблового прихованохоботників.

Жуки пробуджуються, коли температура верхнього шару ґрунту прогрівається до 8-9°С. Спочатку жуки додатково живляться. Вони прогризають у черешках і товстих жилках ріпаку  епідерміс, а потім виїдають м’якуш у вигляді невеликих камер, навколо яких розростається тканина і утворюються здуття - «бородавки». У місцях проколів стебла утворюються темні плями зі світлою облямівкою. Самки відкладають по 3-4 яйця в середню жилку листка, рідше в черешок і стебло. Плодючість - 40- 60 яєць. Місця відкладання самками яєць здуваються і нагадують бородавки. Личинки, які відроджуються через 4-7 діб, прогризають хід у черешок листка, а потім переміщуються в середині стебла донизу, іноді до кореневої шийки. На великих листках розвиток личинки завершується у черешку, без переходу в стебло. Ходи личинок добре помітні у вигляді коричневих смужок, які просвічуються. В одному листку може розвиватися 15-20 личинок. Ли­чинка може  мігрувати стеблом, пошкоджуючи провідні судини і спричиняючи його розтріскування (якщо доходить до точки росту - можливе випадіння рослин).

Заселення площ озимого ріпаку починається з країв і поступово поширюється на всю площу. Відчуваючи загрозу, жук спадає із рослини ріпаку, завмирає, тому його трудно знайти на посівах без застосування методу косіння сачком. Моніторинг також проводять за допомогою жовтих клейових пасток. Поріг шкодочинності, при досягненні якого розпочинають захисні обприскування, для капустяного та ріпакового стеблових прихованохоботників – 2-4 жуків на 25 рослин ріпаку, або 10 жуків на жовту пастку протягом 3 днів.

Повсюдно продовжується розвиток фітопатогенів озимого ріпаку: листя культури уражено пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом. Уражене з осені хворобами листя нижнього ярусу поступово відмирає.

У господарствах, де вирощують озимий ріпак, необхідно обов’язково обстежити посіви щодо заселення зазначеними шкідниками і хворобами, а при перевищенні порогів шкодочинності - провести крайові або суцільні обробки препаратами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обприскують за середньодобової температури вище 6°С, важливо це зробити до початку яйцекладки. В умовах холодної і довгої весни обприскати посіви повторно.

Обробки пестицидами проводять в тиху безвітряну погоду в ранкові та вечірні години.

Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обприскувань обов’язково попереджують голів сільських і селищних рад, населення та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загально прийнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь