A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Комп’ютерний зоровий синдром

Дата: 11.05.2022 16:12
Кількість переглядів: 227

 

Фото без описуВпровадження комп’ютерних засобів  в усі сфери життєдіяльності людини виявило не тільки позитивні, а й негативні наслідки їх використання, про що свідчать скарги користувачів комп’ютера щодо погіршення власного здоров’я та зниження функціональності організму. Найбільше від постійного сидіння за комп’ютером страждають очі.    

Комп’ютерний зоровий синдром - це реакція організму людини на тривалу роботу за комп’ютером. Його не відносять до числа захворювань, проте він може викликати неприємні відчуття в очах. Часто  можна спостерігати почервоніння очних яблук після тривалого вдивляння в монітор. Це відбувається від перенапруження очей і пересихання слизової.  Люди, які багато працюють за комп’ютером, відчувають зниження чіткості зору, печіння або поколювання в очах, чутливість до світла, головні болі, болі в спині і шиї.

Як уникнути   неприємних симптомів при частій роботі за комп’ютером?

 

1.  Відрегулювати кут огляду

Кут огляду відіграє велику роль при роботі за комп’ютером. Щоб зменшити напругу очей, центр монітора, планшета або телефону повинен знаходитися на відстані 51-71 см від очей і на 10-12 см нижче їх рівня.

2.  Зменшити відблиски

Букви на екрані не такі чіткі, як букви на роздрукованій сторінці. Занадто слабкий контраст між буквами і фоном або відблиски на екрані змушують очі напружуватися сильніше. В результаті збільшується чутливість до світла. Необхідно встановити екран так, щоб уникнути відблисків від верхнього світла або вікон.

3.  Використовувати правило 20-20-20

При використанні комп’ютера або смартфона протягом тривалого часу потрібно робити регулярні перерви. Для цього є правило 20-20-20. Кожні 20 хвилин відводити погляд від комп’ютера і дивитися на щось на відстані 20 футів (6-7 метрів) протягом 20 секунд. Це дасть очам можливість перефокусуватися.

4.  Частіше моргати

Зазвичай люди моргають близько 18 разів на хвилину, але користувачі комп’ютерів, як правило, моргають рідше. Це збільшує ймовірність розвитку синдрому сухого ока. Тому слід пам’ятати про частоту моргання.   Якщо людина дуже зосереджена, вона просто забуває моргати, а під час моргання очі зволожуються

5.  Обмежити час перебування за екраном

Дуже важливо обмежувати час, проведений перед екраном. Використання ноутбука або телефона перед сном не тільки погіршує стан очей, але і заважає спати. У мозку немає можливості сповільнитися, що ускладнює пов-

ноцінний нічний відпочинок. Тому рекомендується поступово скорочувати екранний час перед сном.

Навіть якщо людині не потрібні окуляри або контактні лінзи для повсякденної діяльності, вони можуть знадобитися для роботи за комп’ютером або іншим пристроєм. Медогляд у офтальмолога допоможе запобігти розвитку різних захворювань очей  або виявлення їх на ранніх стадіях захворювання.

 

Лікар з гігієни праці Івано-Франківського

 районного відділу ДУ

«ІФ ОЦКПХ МОЗ  України»                                Євген  Гульванюк

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь