Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Діарея мандрівників

Дата: 12.05.2022 11:27
Кількість переглядів: 220

Фото без описуЗа період від 24.02.2022 по 01.05.2022 на території Івано-Франківської, Тлумацької, Обертинської та Олешанської ОТГ зареєстровано 63 випадки гострих кишкових інфекцій, з них 28,57% припадає на ВПО (внутрішньопереміщених осіб), ось чому так важлива дана тема в структурі захворюваності на ГКІ.

 

Діарея мандрівників — інфекційна хвороба, пов’язана з подорожами. Рівень захворюваності коливається від 30 до 70 % і залежить від пункту призначення та сезонності.

Епідеміологія та клінічні особливості діареї мандрівників вперше були описані в 1963 році. Серед етіологічної різноманітності збудників бактерії виходять на перший план. Значна частина припадає на:

- ентеротоксигенні штами E. coli,

- менша — Campylobacter jejuni,

- Shigells spp. i

- Salmonella spp.

Усе частіше обговорюються:

- види Aeromonas,

- нещодавно виявлені Acrobacter,

- Larobacter,

- Bacteroides fragilis як потенційні причини діареї мандрівників.

Giardia intestinalis — найбільш частий патоген, що викликає діарею мандрівника. Без лікування симптоми зберігаються місяцями навіть в імунокомпетентних осіб і призводять до ускладнень.

Іншими рідкісними причинами можуть бути:

- Cryptosporidium parvum,

- Entamoeba histolica,

- Microsporidia i

- Cystoisospora.

Рота- та норовіруси виступають рідкісним фактором, однак останні були причиною спалаху на круїзних судах. Оскільки E.coli-штам O157:H7 рідко виявляють у пацієнтів, ризик розвитку гемолітикоуремічного синдрому невисокий. Інші ускладнення включають синдром Гієна — Барре, після ентериту, викликаного Campylobacter, — псевдомембранозний коліт, синдром подразливого кишечника та інші.

 

  Профілактика Діареї

 

1. Підтримуйте чистоту:

• мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

• мийте руки після відвідування туалету;

• вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

• захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

 

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:  

o         відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

o         для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

o         зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

 

3. Ретельно готуйте їжу:

• ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

• доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

• сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

• ретельно підігрівайте приготовану їжу.

 

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

o         не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

o         зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

o         не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

o         не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

 

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

• використовуйте чисту або очищену воду;

• обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

• ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

• не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

 

 

Підготував спеціаліст відділення епідеміологічного нагляду

 (спостереження )та профілактики інфекційних захворювань

Івано-Франківського районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»

                          Лікар-інтерн Олег Юрчишин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь