Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Увага! Капустяна міль

Дата: 20.06.2022 15:30
Кількість переглядів: 113

Фото без описуОсередково спостерігається масовий літ капустяної молі, резерватором якої є посіви ріпаку.

Капустяна міль пошкоджує сходи хрестоцвітих культур (капусту, редиску, редьку, ріпак, ріпу, гірчицю і ін.). Так як, немає чітких критеріїв прогнозу поширення та чисельності цього шкідника, передбачити масові спалахи фітофага досить важко. Зростання його кількості пов’язане з міграцією метеликів з інших стацій під впливом фронтальних процесів в атмосфері та вітрами, а також із підвищенням середньодобових температур повітря та значним накопиченням шкідника на ріпакових полях.   

Надзвичайно небезпечні пошкодження капустяної молі у фазі зав’язування головки, коли, крім листків гусениці пошкоджують внутрішні і поверхневі листки, що перешкоджає утворенню головок і призводить до значних втрат врожаю. Другим критичним періодом є пошкодження листків у фазі ущільнення головки. Гусениці мінують тканини листка, а потім вигризають на листках «віконця», шкірка яких згодом засихає й викришується. Хоча живлення гусениць у цей період і не викликає загибелі рослин, але значно погіршує якість продукції. Найбільше пошкоджень міль завдає у найжаркішу погоду вегетаційного періоду.   

Протягом року капустяна міль має від 2 до 5 генерацій в залежності від регіону. Покоління нечітко розмежовані, тому шкідник трапляється на рослинах у різних стадіях розвитку одночасно. Повний цикл розвитку капустяної молі триває 25 – 35 діб. 

Заходи захисту. Глибока зяблева оранка, боротьба з бур’янами з родини капустяних. За чисельності гусениць 2-5 екз на рослину при  заселені 10%  рослин  проводять обробки препаратами, відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».  

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь