A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Робота в спеку

Дата: 28.06.2022 10:19
Кількість переглядів: 173

За прогнозами синоптиків, влітку 2022 року в Україні очікується аномально тепла погода та дефіцит опадів, особливо в західних областях. В Європі вже встановилася екстремальна спека, в окремих регіонах континенту спостерігається посуха.  

Робота в спеку   являє собою велику небезпеку для здоров'я. Це і можливість перегріву, зневоднення, теплового або сонячного удару. Через спеку спостерігається гіпоксія, відбувається втрата вологи, зневоднення організму. Все це призводить до того, що мозок не насичується киснем, порушується його кровообіг, внаслідок цього страждають пам'ять, підвищується дратівливість, зменшується концентрація уваги. За таких умов продуктивність праці істотно знижується, а ймовірність нещасних випадків зростає.  

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про охорону праці" роботодавець зобов'язаний створити на робочих місцях комфортні умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Крім того, з настанням спекотної погоди необхідно перевірити і доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях. 

Для зменшення  впливу підвищеної температури повітря на своїх працівників, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, а також вжити певних заходів безпеки, щоб не допустити перегріву працівників у спекотні дні.

Оптимальні та допустимі показники мікроклімату є різними для різних категорій робіт за показниками важкості, але верхньою межею температури на постійних робочих місцях (тобто там, де працівник проводить більше половини свого робочого часу або не менше двох годин поспіль), є температура +28°С.

Засоби і заходи з нормалізації мікрокліматичних умов можуть бути різними: це і встановлення жалюзі або світловідбиваючих плівок на засклених поверхнях, максимальне використання природної вентиляції, влаштування систем кондиціювання, використання спеціального одягу та засобів захисту.

При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря понад 35ºС тривалість періодів безперервної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочинку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допустима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб, які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випромінювання, не повинна перевищувати 4-5 годин, а 1,5-2 години — для осіб без спеціального одягу. Внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу: тривалість регламентованих перерв має становити не менше 10% робочого часу на кожні 2°С перевищення.     В охолоджуваних приміщеннях, щоб уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, слід підтримувати температуру повітря на рівні 24-25°C (адже різкі перепади температур значно підвищують ризик серцевих нападів).

Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). При цій температурі не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня і перенести години роботи на ранковий або вечірній час. В умовах підвищеної температури не рекомендується допускати до роботи осіб молодше 25 і старше 40 років.

З метою профілактики перегрівання організму необхідно організувати раціональний режим праці.  Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин.

З метою профілактики зневоднення організму рекомендується дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15°С. Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок застосування підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.

Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, яке забезпечує його нор- мальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря понад 30°С та виконання робіт середньої тяжкості потрібно випивати не менше 0,5л. води в годину - приблизно один стакан кожні 20 хвилин.

Для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму рекомендується вживання фруктів і овочів.

 

 

Лікар з гігієни праці Івано-Франківського

районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ  України»   

Євген  Гульванюк

 

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь