A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Підготовка зерносховищ до приймання зерна нового врожаю

Дата: 01.07.2022 15:12
Кількість переглядів: 183

Агровиробники та інші підприємства під час зберігання збіжжя щороку через шкідників, які пошкоджують зерно й зернову продукцію, втрачають від 5–10 до 30% зібраного зерна, істотно знижуються його харчові, фуражні та посівні якості. Цьогорічні погодні умови (суха весна та різкі перепади температури) сприятливі для розвитку шкідників на зернових культурах в польових умовах. Тому є велика ймовірність їхнього занесення в зерносховища.

Виходячи з вищенаведеного особливу увагу слід приділити ретельній підготовці складських приміщень до засипання зерна нового врожаю. Зерносховища потрібно звільнити від зерна, що в ньому зберігалося, й зернових відходів, сміття; очистити місця, де оселяються й розмножуються комірні шкідники (підлога, стіни, опорні стовпи, балки, кутки, пази, щілини, підпілля, тара, інвентар, обладнання), та прискладську територію. Зернові склади мають бути сухими. В сирих складах зерно легко пошкоджується плісенями, бактеріями, комірними шкідни­ками. Якщо сиріють стіни, побудовані з цегли або каменю, то їх ізсередини обшивають дошками або пресованими плитами на висоту насипу насіння, залишаючи між стіною та обшивкою проміжок 10 — 20 см для циркуляції повітря.

Зметені залишки треба перевірити на наявність шкідників, щоб правильно визначитися з дезінсекцією. Зібране сміття вивезти й знищити (спалити або закопати). Приміщення складів провітрити, просушити, побілити розчином хлорного вапна та провести дезінсекцію.

Знезараження порожніх зерносховищ хімічними препаратами — це одночасно профілактичний і винищувальний захід – дезінсекція (знищення комах і кліщів) і дератизація (знищення гризунів).

Дезінсекцію порожніх складів здійснюють вологим способом, з допомогою фумігації та аерозольною обробкою. Обробку вологим способом рекомендується застосовувати, якщо приміщення заселені не стійкими проти інсектоакарицидів шкідниками (кліщі, борошноїди, молі, вогнівки). В зерносховищах, де виявлено довгоносиків, та інших небезпечних і стійких проти інсектицидів шкідників, слід провести фумігацію або аерозольну обробку.

Обробляти склади перед засипанням зерна треба за температури не нижче 12°С, коли шкідники перебувають в активному стані. Для дезінсекціїпорожніх складів вологим способом використовують контактні інсектоакарициди:

•Актеллік 500 ЕС, 50% к.е.,— 0,5 г/м2;

•Карате 050 ЕС, к.е., - 0,4 мл/м2;
•Фастак, к.е.,— 0,2 г/м2;

Одночасно знезаражують прискладську територію, зерноочисну техніку, інвентар, транспортери, тару. Витрата робочої рідини під час обробки складів становить 200 мл/м2. Під час дезінсекції прискладської території норму витрат робочої рідини збільшують удвічі.

Допуск людей і завантаження складів дозволяється: за використання Карате — через 72 год; Фастаку — через 20 днів, інших препаратів — через 24 год. Тож, якщо треба спішно провести якісь роботи в обробленому зерносховищі, слід застосовувати препарати, що швидко розкладаються.

Фумігація, тобто обробка продукції, що зберігається, газами або тве­рдими речовинами, які утворюють гази. Для фумігації герметичних порожніх зерносховищ застосовують:

 

• Фостоксин або Детіа-Газ-Екс-Т, круглі таблетки — 1–3 таблетки м3;

• Магтоксин, круглі таблетки,— 1–3 таблетки   м3;

• Інсек­тицидні димові шашки «Гамма».


Тривалість фумігації за температури: 5…10°С — десять діб; Оптимальна температура проведення фумігації — близько 15°С. Якщо температура буде нижчою, таблетки з фумігантом повністю не розкладуться. Допуск людей і завантаження складських приміщень дозволені після повного провітрювання (дві-п’ять діб).

Для знищення гризунів ставлять капкани, пастки, різні принади з отрутою, використовують хімічні препарати, природних ворогів гризунів.  Однак, попри високу ефективність інсектицидів хімічного походження, слід наголосити,  що вони небезпечні для людей, тварин і довкілля.

Тому під час проведення захисних заходів потрібно суворо дотримуватися правил техніки безпеки і керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

      

 

Державний фітосанітарний

інспектор

 Іван Збіглей

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь