Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Заходи боротьби із медведкою в осінній період

Дата: 25.10.2022 14:10
Кількість переглядів: 106

Всім власникам городніх земельних ділянок відомо, що на вирощування врожаю доводиться витрачати багато сил і дорогоцінного часу, але всі зусилля будуть приречені на провал, якщо на ділянці заводиться медведка. Цей шкідник живе під землею, харчується корінням рослин і дощовими хробаками, розмножується зі стрімкою швидкістю і завдає непоправної шкоди всьому врожаю. Боротьба з медведкою – ось основне завдання для тих, хто вже встиг натерпітися від цієї комахи. Як же своїми руками позбавити садову ділянку від цього, здавалося б, невловимого губителя?  Насамперед слід зауважити, що капустянка воліє жити в добре удобреній землі, а найчастіше – прямо в купі гною або біля неї. Тому занести шкідника на свою ділянку можна саме таким чином – через добриво. Комаха прекрасно пристосована до життя навіть в суворих температурних умовах і вже задовго до початку холодів глибоко заривається в грунт, де і ховається від холоду. Раціон харчування складається з дорогих для нас культур: картоплі, капусти, томатів, цибулі, моркви, а також великої різноманітності квітів. Слід зауважити, що сьогодні відомо безліч способів боротьби з медведкою, але сказати точно, який з них буде ефективний у кожному конкретному випадку неможливо, адже вона швидко пристосовується до нових умов і навіть хімічних препаратів. Все ж, рекомендується починати знищення з народних, примітивних методів, щоб не сильно губити грунт і труїти майбутній урожай. Ми пропонуємо варіанти народних методів боротьби:

- Розчин господарського мила. Принцип роботи дуже простий: в нору капустянки необхідно тоненьким струменем вливати розчин мильної води. Комаха боїться води, тому швидко виповзе назовні, де його залишиться зловити і знищити. Деякі використовують для цієї мети пральні порошки або засоби для миття посуду. Ми настійно рекомендуємо не застосовувати такі речовини, так як це негативно позначиться на врожаї і стан ґрунту.

- Гнойові пастки. Потрібно розкласти по всій території невеликі коржі гною і залишити їх на декілька днів. Така пастка дієва, оскільки привертає комаху. Після залишається тільки перевірити коржі, зібравши і знешкодивши всіх медведок.

- Скляна пастка. Шкідник переміщається під землею вже виритих тунелях. Цим можна скористатися, виривши на шляху її проходження невелику ямку і поставивши туди скляну банку, злегка наповнену водою. Капустянка запримітить вологість і потрапить в пастку, так як самостійно вилізти з банки їй не вдасться.

- Пастка з медом. Цей спосіб відмінно діє в осінній період, коли перші заморозки ще не настали, але вже очевидна зміна температури. В цей час капустянка готується до занурення, тому активно шукає харчування і теплі місця, чим і стане банка з медом. Необхідно закопати в землю банку, наполовину обмащену зверху і по краях медом. Саму банку накрити листом заліза і вкрити соломою. Шкідник полізе на тепло і запах меду.

- Пиво. Виявляється, що капустянки не байдужі до пива, тому цим треба скористатися. В пляшці залишається третина пива і закопується в землю під невеликим ухилом. Шийка має залишитися на поверхні. Все закривається аркушем заліза і поливається вологою. Через кілька днів невловимі губителі врожаю будуть спіймані.

Звичайно, щоб досягти успіху в боротьбі з медведкою, важливо постійно діяти, використовуючи нові і нові підходи. Головне – не впадати у відчай, адже цього ворога перемогти можливо, потрібно лише проявити кмітливість і терпіння. Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам впоратися з медведкою і зібрати багатих врожай.

 

Провідний спеціаліст Управління

фітосанітарної безпеки 

М. Маліковський


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь