A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

14 листопада - Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Дата: 14.11.2022 09:29
Кількість переглядів: 316

Уперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом проводився Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року.

14 листопада – день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсулін, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей!

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом дає можливість підвищити обізнаність про діабет як глобальну проблему громадського здоров’я, та про те, що необхідно робити колективно та окремо для кращої профілактики, діагностики та лікування цього захворювання.

Цей День також настає в той час, коли світ продовжує переживати пандемію COVID-19, яка призвела не лише до високої частки хворих на цукровий діабет серед госпіталізованих пацієнтів із тяжкими проявами COVID-19 та появу або погіршення цукрового діабету серед тих, хто лікувався амбулаторно.

Темою Всесвітнього дня боротьби з діабетом 2021-2023 років є доступ до допомоги діабету

За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (після атеросклерозу і раку).

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких переважають ожиріння та гіподинамія.

Розрізняють цукровий діабет І типу, або інсулінозалежний, і цукровий діабет ІІ типу, або інсулінонезалежний. За даними МОЗ, в Україні понад мільйон хворих на цукровий діабет, з них більше 200 тисяч є інсулінозалежними.

Люди, які живуть з цукровим діабетом або знаходяться у його групі ризику, потребують доступу до здорового харчування, а також до місця для виконання фізичних вправ. Обидва аспекти є принциповими складовими лікування та профілактики діабету

 

Олександр КОРДИС,

лікар із загальної гігієни Івано-Франківського

районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь