A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Дослідження якості хліба

Дата: 17.11.2022 08:38
Кількість переглядів: 160

Хліб і хлібобулочні вироби відносяться до продуктів повсякденного попиту. Саме з хлібом людина частково задовольняє потреби організму в білках, вуглеводах, вітамінах групи В, а також у багатьох мінеральних речовинах.

До основних факторів, які впливають на формування споживних властивостей хлібобулочних виробів, належать вид сировини та її якість, технологія виготовлення продукції.

У хлібобулочних виробах визначають органолептичні та фізико-хімічні показники.

Органолептичні показники визначаються при огляді і дегустації хліба та хлібобулочних виробів.Форма, поверхня, колір, смак і запах хлібобулочних виробів повинні відповідати вимогам технічних умов.

Фізико-хімічні показники у хлібобулочних виробах - це пористість, кислотність, вологість м’якушки.

Кислотність у деякій мірі характеризує смакові властивості хліба. Недостатньо або надто кислий хліб має неприємний смак. Кислотність хліба обумовлена продуктами бродіння тіста

Пористість – органолептичну властивість, за якою оцінюють ступінь пропеченості хлібобулочних виробів.Пористість хліба показує відсоткове відношення об’єму пор до загального об’єму м'якушки. Добре розпушений хліб з рівномірною, дрібною, тонкостінною пористістю легше розжовується, просочується травними соками й тому повніше засвоюється. Пористість нормується стандартами – вона встановлена для кожного виду хлібобулочних виробів.

Вологість хліба, як і його рецептура, визначає його енергетичну цінність. Цей показник також важливий для розрахунку виходу хліба. У разі збільшення вологості хліба на 1% збільшується його вихід на 2-3 %. Хліб з підвищеними вологістю й кислотністю й зниженою пористістю вважається нестандартним і не допускається в продаж населенню. Він може бути використаний для приготування сухарів, хлібного квасу або повертається на переробку для випікання нижчих сортів хліба. Збільшення вологості й кислотності хліба погіршує його смакові властивості й знижує харчову цінність. Вживання хліба з підвищеною кислотністю може стати причиною загострення захворювань органів травлення. Тому цей показник є визначальним і в першу чергу говорить про якість хлібобулочних виробів В деяких виробах (булочних, здобних та ін.), крім названих показників, визначають вміст жиру і цукру.

Дефекти хлібобулочних виробів виникають через низьку якість сировини, порушення технології виготовлення, режиму транспортування, зберігання і реалізації. Причинами дефектів хлібобулочних виробів можуть бути низькі хлібопекарські якості борошна, порушення режимів зберігання сировини та його підготовки до виробництва, недотримання рецептури, технологічного режиму приготування тіста, вистоювання, випікання, зберігання хліба

Фахівці санітарно-гігієнічної лабораторії  Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за 9 місяців 2022 р. виконали 223 дослідження хлібобулочних виробів  згідно угод для підприємств: ТОВ «Метро КЕШ енд Кері Україна», супермаркету «Євроспар», крамниці-пекарні «Цар –хліб», кафе-пекарні «Львівські круасани», кіосків «Мерсі», ТОВ «Станіславський». За результатами досліджень відібраних зразків хлібобулочні вироби відповідають гігієнічним нормативам.

Лабораторія Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» пропонують   послуги   для зацікавлених юридичних і фізичних осіб.

Для подання заявок та оформлення договорів Вам необхідно звернутися за адресою:

м. Івано-Франківськ,

вул. Арсенича- Березовського Миколи, 6  (колишя Рєпіна,6)

 За довідками та додатковою інформацією звертатися за телефонами : 75-10-00 (приймальня)

 

 

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії

Оксана Гнатків

 

Фельдшер-лаборант

Яківяк Г.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь