A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ОБЕРЕЖНО ГРИП!!!

Дата: 21.12.2022 17:37
Кількість переглядів: 214

Грипом вже нікого не здивуєш, адже він кожного року лютує і практично кожен з нас ним хворів. Але цього року грип становить серйозну небезпеку для життя людей, адже він буде нападати не сам, а з коронавірусом COVID-2019, що і визначатиме активність епідемічного процесу.

У зв’язку з постійними антигенними змінами вірусу грипу, ВООЗ щорічно оновлює свої рекомендації щодо складу вакцини. Так для профілактики грипу у наступному сезоні запропоновані чотиривалентні вакцини проти вірусів грипу, які ймовірно циркулюватимуть на території України:

  • вірус, подібний A/Victoria/2570/2019(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний B/Phuket/3073/2013(лінія B/Yamagata).

Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які будуть використовувати в цьому епідсезоні.

До груп ризику належать:

  • люди віком 60 років і старше;
  • діти від 6 міс., вагітні жінки;
  • люди з хронічними захворюваннями;
  • люди з професійної групи ризику (лікарі, вчителі, військові, продавці тощо).

Цим людям рекомендовано отримати щеплення проти грипу, аби уникнути тяжких ускладнень від захворювання, що можуть призводити до смерті.

Симптоми захворювання

Грип відрізняється від інших вірусних захворювань тим, що захворювання починається різко і раптово. Температура тіла висока (від 38°C). Є ломота в тілі, біль у м’язах, сильний головний біль, загальна слабкість. Часто з’являється почервоніння очей, світлобоязнь, сльозотеча. Також через кілька днів може виникнути кашель, який супроводжується болем у грудях.   

Найкраща профілактика — вакцинація

Нагадуємо, вакцинуватися від грипу дуже важливо. Це можна робити не лише на початку, а і впродовж усього епідсезону. Бо ризик захворіти на грип і мати тяжкі ускладнення є досить високим, особливо для людей із груп ризику.

До того ж ризик одночасного інфікування грипом і COVID-19 є дуже високим — у 6 разів вищий ризик смертності в разі поєднання цих інфекцій. Важливо, що вакцини від грипу і COVID-19 можна вводити в один день.

Цікаві факти про грип:

  • У багатьох мовах грип називають «influenza» і походить від італійського «influentia», що значить, «вплив». Така назва виникла в Римі в середині XVIII століття. Тоді ще не могли пояснити причину раптового виникнення грипу та швидке його поширення, тому вважали, що до цієї хвороби призводить вплив планет, зірок і місяця. У 18 столітті у Франції з'явилася ще одна назва хвороби, співзвучна з сучасним: «gripper» — «схопити».
  • Грип швидко мутує. Жодний інший вірус не змінюється настільки швидко, як грип. Людство дотепер не знає, де й коли почнеться нова пандемія та який вірус її спричинить. Тому і немає єдиної уніфікованої та ефективної вакцини проти грипу.
  • Пандемії грипу трапляються 2-3 рази на кожні 100 років. Було зафіксовано 4 значних пандемій грипу: «іспанка», азійська пандемія, пандемія в Гонконзі і свинячий грип.
  • На грип хворіють не лише люди. Вірус В вражає лише людину, тоді як А циркулює серед людей і багатьох тварин. Тип А виявлений у водоплавних (у них, до речі, він найбільше поширений) і в домашніх птахів, коней, свиней, інколи — у тюленів та китів. Віруси типу А можуть долати міжвидовий бар'єр: передаючись, наприклад, від птахів до свиней, а потім і до людей. Тому люди хворіють на пташиний і свинячий грип. Але, на щастя, це відбувається вкрай нечасто.
  • Імунітет після перенесеного грипу дуже нестійкий, можливі повторні захворювання навіть упродовж одного року. Адже є різні типи та підтипи, а також серологічні варіанти збудника, які не утворюють один проти одного перехресного імунітету та значно змінюють імуногенні властивості.
  • Грип антибіотиками не лікують. Антибіотики борються тільки з бактеріями та певними мікроорганізмами, але не вражають віруси.
  • Мільйони людей по всьому світу інфікуються грипом через гроші. Вчені з’ясували, що грошові купюри є ідеальним способом поширення вірусу, адже грип зберігається на них понад два тижні. Тому гроші у деяких країнах друкують на папері з антисептичними властивостями, а в Японії гроші перуть за температури 200°C у спеціальній пральній машині. 
  • Перший вірус грипу був виділений у птахів (курей) в 1901 році і був ідентифікований як збудник «чуми птахів» або «чуми курей» (через 50 років після цього було встановлено, що вірус чуми птахів — це один з вірусів грипу «А» птахів). Потім вірус грипу «А» виділили у свиней у 1931 році.
  • Вірус грипу можна заморозити і йому це не завдасть шкоди. За температури близько нуля вірус зберігається до місяця. Саме тому пік захворюваності припадає на відлигу.  

 

Підготували завідувач відділення та лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження) та

 профілактики інфекційних захворювань

                   Микола НЕДОСТУП та Олег ЮРЧИШИН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь