A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Епідемічний паротит

Дата: 13.01.2023 09:09
Кількість переглядів: 241

Фото без описуНа території м. Івано-Франківська протягом минулого тижня було зареєстровано випадок захворювання на гостре інфекційне захворювання – епідемічний паротит.

За характерну клінічну картину хворобу в народі прозвали свинкою, яка супроводжується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням слинних, а іноді статевих, молочних та підшлункової залоз, центральної нервової системи (ЦНС).

Сприйнятливість до захворювання дуже висока. Виділяється збудник паротиту зі слиною, сечею. Лабораторними методами його можна виявити в крові, цереброспінальній рідині, в грудному молоці та інших біологічних рідинах.

У зовнішньому середовищі вірус нестійкий. Він легко гине під дією прямих сонячних променів (ультрафіолетових ламп), при високих температурах, в антисептичних розчинах, при висушуванні. При низьких температурах вірус зберігає свою життєздатність до одного року.

У даний час від епідемічного паротиту найчастіше страждають не діти, а підлітки та дорослі люди. У старшій віковій групі його прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими і навіть летальними. Вірус може викликати менінгіт, енцефаліт та глухоту, а в хлопчиків у майбутньому може призвести до безпліддя. Інфікування в першому триместрі вагітності збільшує вірогідність викидня до 25%.

Як захиститись?

Найбільш ефективним методом профілактики епідемічного паротиту є вакцинація, яка в Україні входить до Національного календаря щеплень. Вакцинацію для одночасної профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи проводять комбінованою вакциною у віці 12 місяців. Друге щеплення (ревакцинацію) цією ж вакциною роблять дітям у віці 6 років.

Вакцинація здійснюється комплексним імунобіологічним препаратом КПК,  передбачає введення дитині багатокомпонентної вакцини, що захищає організм від вірусів трьох інфекційних захворювань – кору, епідемічного паротиту та краснухи.

 

Підготувала лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга КУБРАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь