A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Правила безпеки і використання генераторів

Дата: 17.01.2023 08:42
Кількість переглядів: 92

 

Портативна електростанція або бензиновий генератор — розумне і відносно економічне рішення в умовах, коли навантаження на основне джерело електропостачання чи завелике, чи це джерело відсутнє в принципі. Портативні електростанції є джерелом підвищеної небезпеки, тому дотримання правил безпеки при роботі з ними суворо обов'язкове. Дотримання правил експлуатації не тільки захищає людей, які працюють з бензогенератором, але і дозволяє продовжити термін роботи самого апарату.

Генератори працюють таким чином, що виробляють енергію, спалюючи паливо. Як наслідок, в повітря потрапляють маленькі частинки небезпечних сполук, які осідають в судинах, легенях людини, провокуючі проблеми у роботі мозку, серця і нервової системи. Зокрема, у повітря потрапляє суміш чадного газу, оксидів азоту і цілої низки інших шкідливих сполук.

 Саме під час згоряння палива у генераторі утворюється чадний газ – дуже небезпечна речовина без запаху чи кольору. Коли людина отруюється чадним газом, то не помічає цього, тому може загинути, якщо їй вчасно не надати допомогу. Симптомами отруєння чадним газом є головний біль, запаморочення та втома, утруднене дихання, задишка, сухий кашель, нудота та втрата свідомості.

 Чадний газ може потрапити до приміщення через вікно. Тобто якщо ви живете у квартирі, припустимо, на другому поверсі, а на балконі першого постійно працює генератор, вихлопи будуть підніматися і до вас – при цьому, їх не завжди можна відчути на запах. Таким чином генератор сусіда може стати серйозною загрозою не лише для нього.

  Насправді користуватись генератором нескладно, але оскільки він працює від легкозаймистої речовини – бензину, дизеля чи газу, то існують певні ризики. Генератор можна використовувати тільки на відкритому повітрі. У закритому приміщенні генератор виділятиме чадний газ, який може стати причиною отруєння або смерті.

Відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) від генератора має становити щонайменше 6 метрів, якщо поруч глуха стіна, то допускається відстань 1 метр. Це важливо, тому що під час роботи генератор сильно нагрівається і це може призвести до пожежі. Окрім того, шкідливі випари від генератора можуть нашкодити здоров'ю.   Генератори не можна ставити впритул до стін чи вікон.

 
 

Правила використання генераторів.

Техніка безпеки при роботі з генератором вимагає працювати у сухому, бажано бавовняному одязі. Волосся потрібно закрити головним убором, що не обмежує огляд. Одяг повинен бути повністю застебнутий. Руки необхідно захищати рукавичками з діелектричного матеріалу (гумовими).

Не допускайте тривалого контакту палива та інших рідин електрогенератору зі шкірою. При потраплянні рідин на шкіру промийте місце потрапляння водою, при потраплянні бензину або масла на одяг — ретельно виперіть його.

Усі роботи обов'язково проводяться у добре провітрюваному приміщенні зі справною вентиляцією або на відкритому повітрі. Електрогенератор під час роботи виділяє токсичний чадний газ.

Деталі двигуна сильно нагріваються. Не торкайтеся працюючого електрогенератору! Це може викликати сильний опік. Крім того, нагрів небезпечний для горючих матеріалів, рідин і газів — тому бензогенератор повинен бути розміщений на значній відстані від них. Не зберігайте запас бензину поруч із генератором.

  • Забороняється об’єднувати генератори у ланцюг!
  • Забороняється підключати бензогенератори до електричної розетки!

Якщо бензогенератор необхідно зберігати довше трьох місяців, необхідно вжити заходів для безпечної консервації. Бензин з баку повинен бути повністю злитий, бак осушений. Масло рекомендується повністю замінити. Впускні і випускні клапани необхідно закрити. Генератор повинен зберігатися в сухому, провітрюваному чистому місці.

Дотримання техніки безпеки при роботі та експлуатації генераторів, а також правил зберігання та обслуговування не тільки збереже двигун, але і вбереже здоров'я власників портативної електростанції.


.

Лікар із загальної гігієни

 Івано-Франківського районного відділу

 ДУ «Івано-Франківський

 ОЦКПХ МОЗ України»

Кордис О.Б.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь