Скриня талантів. Жінка, яка дарує радість
Дата: 27.02.2023 13:09
Кількість переглядів: 584
Ірина Рощенюк – жінка повна енергії, запалу і творчих ідей. І це все вона вкладає в свої кондитерські шедеври. Більше десяти років майстриня з міста Тлумача випікає не тільки смачні, а й надзвичайно красиві торти, кожен з яких є витвором мистецтва.
Ірина здобула професію техніка-технолога харчових продуктів. «Проте готувати і пекти там не навчали, одна тільки теорія», - зазначає майстриня. Працювала в сфері архітектури, але знайшла себе саме в кондитерській справі.
А як же все починалося?
В подарунок на 30-ти річчя коханому чоловікові вирішила не тільки спекти торт, а й прикрасити його. Для цього на теренах Інтернету довго шукала техніку виготовлення шоколадних квітів з мастики (желатин з цукровою пудрою). І подарунок не тільки посмакував коханому, а й здивував усіх своєю красою. І це стало початком історії її майстерності. Спершу пані Ірина пекла для рідних, друзів, дивувала їх своєю фантазією. А згодом про її вміння пішов розголос, появилися перші клієнти, перші замовлення… Рідні з пересторогою поставилися до захоплення, але згодом Ірина всім довела, що це справа всього її життя, бо робить її з любов’ю, вкладаючи душу.
Цікаво, що в дитинстві та в юному віці майстриня не пекла, не готувала, не дуже вміла, а точніше не любила. Мама і бабуся теж не приділяли багато уваги кухні. Тож від кого перейняла ці вміння? Прабабуся полька пекла і, напевне, талант проявився у правнучці, а зацікавила і підучила пекти свекруха. Їсти готувати не любить, «… в людей борщі, вареники, а у нас пряники, сирники, тортики», - жартує майстриня.
Варто сказати, що в дитинстві любила малювати і грати на фортепіано, а талант проявився саме у випіканні та декоруванні тортів. ЇЇ справа починалася з двох базових торті, які майстриня прикрашала в різні способи. Зараз в арсеналі майстрині десятки рецептів тортів, пряників, різноманітні техніки оздоблення. Має багато професійного інвентарю, вкладає в це кошти і завжди йде в ногу з часом.
Вчитися впродовж життя – це про Ірину. Проходила майстер-класи в Івано-Франківську та на Тернопільщині по пряниках, євродесертах, кремових тортах, цукрових квітах. На даний час більшість майстер-класів проходить онлайн. Знайома з майстрами з цілої України. Деякі з яких мешкають на окупованій території, але Ірина з ними в контакті та спільно очікує перемоги у війні.
Був і період вигорання, коли багато замовлень, потрібно робити одне й теж, а хочеться чогось нового. В такі моменти давала собі тайм-аут і кілька днів відпочинку, вишивання, гри на фортепіано – і нові ідеї знову в її голові, а руки в праці.
Реалії сьогодення породжують порожнечу, але для Ірини її творчість – це її життєдайне джерело. Мріє створити свою творчу майстерню, не кондитерську, а саме майстерню, де можна проводити майстер-класи, гратися, творити і дарувати дітям емоції. Має приміщення літньої кухні, де уже почала втілювати мрію в життя, проте війна трішки помішала її планам. Але все ще попереду.
Ірина неодноразово проводила майстер-класи для дітей до Новорічних, Великодніх свят в школі англійської мови «English with UK» в місті Тлумачі, Центрі культури та дозвілля Тлумацької міської ради і започаткувала родинні майстер-класи, де не тільки діти, а й дорослі долучаються до процесу випічки і на деякий час стають дітьми. Готує для цього декорації та шиє атрибути. Це зближує родину і дарує незабутні емоції.
Ірина не веде свого блогу на YouTube, але замислювалась над тим, щоб створити базові відео уроки по випічці. ЇЇ роботи можна знайти в соціальних мережах, проте майстриня не є публічної особою, вона любить творити, її захоплює процес.
Позитивне мислення та вміння віддавати себе іншим - це про неї. Всього в житті досягає сама, хоча має сильну підтримку від найдорожчих чоловіка та сина. Любов до життя, чудова сім’я, а ще улюблена справа, це все є в житті Ірини. І як каже сама майстриня про свої вміння: «Це не хобі, це не робота, це – моє життя!».

















« повернутися