Дефіцит вітамінів: небезпечний стан, який викликається нестачею вітаміну С
За словами фахівців, дефіцит будь-якого вітаміну в кінцевому підсумку викликає у людини негативні симптоми, і деякі з них можуть бути драматичнішими і важкішими.
Коли обговорюється дефіцит вітамінів, який може виникати в організмі весною, часто мається на увазі нестачу вітамінів. Однак, хоча і рідко, у людини також може виникнути дефіцит вітаміну С. Цей вітамін міститься в апельсинах, перці, полуниці, чорній смородині, броколі, картоплі та інших продуктів. Захворюванням, яке може виникнути внаслідок дефіциту вітаміну, є цинга – століття тому вона була звичайним явищем серед моряків. У 18 столітті дослідник Джеймс Лінд виявив у результаті випробувань, що цитрусові, такі як апельсини та лимони, можна використовувати для лікування цього захворювання.
«Цинга – це стан, який розвивається у людини, коли вона не може отримувати достатньої кількості вітаміну С разом із їжею. До винаходу холодильника від цинги страждали люди, для яких були недоступні свіжі фрукти та овочі», – пояснюють медики.
Люди все ще страждають від цинги, констатують дослідники. Пацієнти, які страждають на цингу, можуть відчувати ряд симптомів.
- Втома.
- Кровоточивість ясен.
- Рани, що повільно гояться.
- Задишка.
- Потенційно фатальні проблеми із серцем.
За даними Національної служби охорони здоров’я (NHS), дорослим людям віком від 19 до 64 років необхідно 40 мг вітаміну С щодня. Поповнювати його за допомогою їжі неважко, але важливо уникати передозування цим вітаміном. Симптоми надлишку вітаміну С в організмі включають біль у животі, діарею, метеоризм
Лікар із загальної гігієни
Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ »
Кордис О.Б.