Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу

Дата: 26.04.2023 13:56
Кількість переглядів: 512

Фото без описуВ день пам’яті Чорнобильської трагедії у Публічній бібліотеці Тлумацької міської ради проведено годину пам’яті «Чорнобиль – жива рана землі нашої». З особливою увагою та пошаною бібліотекарі розповіли про подвиги ліквідаторів: співробітників ЧАЕС, пожежників, зв'язківців та людей багатьох інших професій, які ціною власного життя та здоров’я локалізували наслідки аварії, а також обговорили вплив та наслідки радіоактивного опромінення великої кількості людей на здоров’я людини.

Не оминули й викликів сьогодення в зоні ЧАЕС у воєнний час. 24 лютого 2022 року російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Вони вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення, електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива. Вони спотворили вулиці Чорнобиля, залишили вибухові снаряди та небезпечні пастки, розграбували офіси підприємств та автомобілі для перевезення РАВ".

Україна вдруге успішно подолає катастрофу, яка спричинена наслідками російської окупації Чорнобильської зони. Минуть десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилюватиме людей: тих кого він зачепив своїм не добрим крилом, і тих хто народився далеко від покривдженої землі.

До 37-ї річниці Дня пам’яті наслідків Чорнобильської трагедії в бібліотеці для дітей створено виставку-реквієм «Лунає над світом Чорнобиля дзвін». Під час презентації виставки присутні користувачі прослухали розповідь бібліотекаря про аварію на ЧАЕС, героїчні дії пожежників-ліквідаторів, працівників станції, військових, лікарів у боротьбі з "мирним атомом", які ціною свого життя захищали нас від наслідків катастрофи.

У бібліотеці-філії с.Бортники оформлено виставку-реквієм «Чорнобиль…Трагедія…Пам’ять», на якій розміщено книги з фонду бібліотеки: документальні, публіцистичні та художні твори письменників і журналістів, які розповідають про те, як наш народ, який надихало «почуття сім’ї єдиної» долав важкі наслідки аварії на ЧАЕС, мужньо і самовіддано боровся з грізними силами атому, який вийшов з-під контролю.

Бібліотекар бібліотеки-філії с.Вікняни підготувала відео «Гірчить полин чорнобильського лиха», яке можна переглянути за посиланням: https://www.facebook.com/tlumachlibrary/videos/542275928100462

26 квітня! В пам’яті українського народу є днем чорнобильського лиха, болю, суму, і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо. Минуло 37 років, а чорний день Чорнобильської трагедії продовжує хвилювати людей.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь