Перші в сезоні овочі, фрукти і зелень уже на прилавках ринків та магазинів. Але купуючи першу полуницю чи пучок зелені, слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити. А це нітрати і пестициди. Головне управління Держпрод
Плануєте відвідати заклад, у якому зокрема подають кальян? В такому випадку варто пам’ятати, що перебування в приміщенні, де курять кальян, завдає такої ж серйозної шкоди, як і власне куріння.
Пасивне куріння може спричинити запаморочення, отруєння, головний біль, ураження дихальних шляхів, а при постійному вдиханні - навіть ішемічну хворобу серця й рак легень. Дим від кальяну складається з газів, які не мають кольору, запаху, тож пасивні курці відчувають лише солодкуватий запах ароматизаторів.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує, що відповідно до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» куріння кальянів дозволене тільки у спеціально відведених місцях, які не мають потреби відвідувати люди, що не курять. У приміщеннях кафе, барів і ресторанів куріння кальянів заборонено.
Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує: сесія куріння кальяну завдає такої ж шкоди, як і сто викурених сигарет. Курець кальяну вдихає в 30–40 разів більше диму, ніж курець сигарети. Смако-ароматичні домішки суміші для кальяну також покликані полегшити вдихання більшої кількості диму.
Кальян - це тютюновий виріб, який містить нікотин. Тривале вживання кальяну прямо пов’язане з нікотиновою залежністю, що може стати причиною вживання кількох тютюнових виробів одночасно. Безпечного куріння не існує.
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликає: дотримуйтесь антитютюнового законодавства - бережіть здоров’я!