Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Сальмонельоз - це небезпечно!

Дата: 12.05.2023 14:59
Кількість переглядів: 206

Станом на 01.05.2023року протягом 4 місяців зросла кількість випадків захворювань на сальмонельоз.

В Івано-Франківській територіальній громаді спостерігається ріст захворюваності на сальмонельоз.

В 2023 році зареєстровано 7 випадків захворювань на сальмонельоз в тому числі у дітей до 17 років (3 випадки)  проти 4 випадків за аналогічний період минулого року. Зростання кількості випадків становить 42,9%.

Сальмонельоз - це гостре  інфекційне захворювання, яке передається через продукти харчування, а також контактно-побутовим шляхом. Особливо уразливими до сальмонельозу є діти раннього віку, особи похилого віку.

Збудником захворювання є бактерії роду Salmonella. Вони зберігаються тривалий час у зовнішньому середовищі та продуктах харчування, розмножуючись в них. Наприклад, у молочних продуктах за температури +4 градуси сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці кімнатної температури - до 4-10 діб, у холодильнику, в сирах - від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєдіяльність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах - від 6 до 130 днів. Соління та копчення м'ясних виробів не захищає від розмноження збудника.

 

Як відбувається зараження?

 

Основним джерелом інфекції для людини є велика рогата худоба, свині, домашні тварини, птахи, а також можуть бути і люди , хворі на сальмонельоз. Особливо небезпечними є здорові носії, якщо працюють на харчових підприємствах, дитячих дошкільних закладах, пологових будинках.

Інфікування відбувається після вживання м'ясних, рибних та молочних продуктів, яєць та виробів з них, молока, овочів та фруктів.

Основні симптоми захворювання: загальна слабкість, підвищення температури тіла, блювання та часті випорожнення, біль в животі, можуть спостерігатися судоми гомілкових м'язів.

Тому важливу роль у запобіганні даного захворювання відіграє профілактика. Насамперед необхідно дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед прийомом їжі, після відвідування туалету, контакту з домашніми тваринами.

 

Щодо продуктів харчування необхідно виконувати певні правила:

- продукти, які швидко псуються (ковбаси, молочні продукти, страви з м'яса), зберігати в холодильнику;

- не слід вживати м'ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, тому що продаються без ветеринарно-санітарного контролю;

- м'ясо, птицю, яйця вживати тільки після достатньої термічної обробки;

- яйця перед використанням  необхідно замочити в 2% розчині харчової соди  на 30 хвилин, а потім промити теплою водою, заборонено вживати сирі яйця;

- домашнє молоко слід перекип'ятити;

- мити овочі та фрукти;

- уникати харчування у сумнівних закладах, особливо в літній період часу;

- дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів та гризунів у своїх будинках.

Пам'ятайте, запобігти захворюванню краще, ніж його лікувати! Бережіть себе!

 

 

Підготувала лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного

нагляду(спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга ГОЛУБЧАК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь