A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

31 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТЮТЮНОПАЛІННЯМ

Дата: 01.06.2023 11:06
Кількість переглядів: 43

Чи безпечніші електронні сигарети за звичайні?

 

Електронні сигарети, як альтернатива тютюну куріння побачили світ не так давно, але дуже швидко набули великої популярності. Першу електронну сигарету було винайдено у 2003 році фармацевтом з Китаю Хун Ліком. Сьогодні існує величезна кількість різноманітних вейп-пристроїв, які відрізняються один від одного по потужності, способу управління, конструкції та іншим парамерам. Багато людей вважають, що вони є безпечнішою альтернативою палінню.

Сучасний тип сигарет (популярні назви: вейп, e-сигарета або ЕС) - це пристрій, який на даний час може мати різну форму та розмір, зовні схожий на традиційну сигарету і створює умови для імітування процесу куріння. В його конструкцію входить замінний картридж і зарядний елемент. У корпусі пристрою знаходиться батарейка і мініатюрний парогенератор. Під час куріння виділяється пара, в якій є доза нікотину. Міцність і смак тут залежать від картриджів, в яких міститься нікотин з ароматизаторами, та які легко від’єднуються та змінюються.

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) виразила занепокоєння щодо використання електронних сигарет і опублікувала кілька досліджень та оглядів на цю тему. Ось кілька висновків з досліджень ВООЗ про електронні сигарети:

1. Електронні сигарети не є безпечними: ВООЗ встановила, що електронні сигарети не є безпечними альтернативами тютюновим виробам. Вони містять нікотин, а також інші токсичні речовини, такі як формальдегід, ацетальдегід та ацетон, які можуть бути шкідливі для здоров'я.

2. Підвищений ризик для молоді: ВООЗ підкреслює, що використання електронних сигарет молоддю може мати серйозні наслідки для здоров'я. Вейпи можуть викликати залежність від нікотину, впливати на розвиток мозку та мати негативний вплив на репродуктивну систему молодих людей.

3. Електронні сигарети не допомагають припинити куріння: ВООЗ стверджує, що наразі немає достатніх доказів, які підтверджують, що електронні сигарети допомагають припинити куріння. Фактично, вони можуть викликати подвійну залежність - від тютюну та від електронних сигарет.

4. Вплив на довкілля: ВООЗ також зазначає, що вейпи можуть мати негативний вплив на довкілля. Вони можуть викликати забруднення повітря в закритих приміщеннях через випаровування аерозолів, що містяться в електронних сигаретах.

Варто пам’ятати, що вейпінг не є безпечною альтернативою курінню.

 

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

 ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»

 Оксана ГНАТКІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь