Що таке «жорсткість»води?
Жорстка вода - на перший погляд незначний фактор, який щодня впливає на життя більшості людей. Чому так відбувається? Щоб відповісти на це запитання. необхідно спочатку зʼясувати , що розуміють під терміном «жорстка вода».
Жорсткаабо тверда вода – це вода з високимвмістоммінералів, зокрема, кальцію (Ca2+) та магнію (Mg2+) (інколи – солей заліза). В нормізагальнажорсткістьпитної води маєскладати 3-4 ммоль/дм³. А різнакількість солей жорсткості у різнихрегіонахпов’язана з тим, що вода є розчинником. Проходячи через різнішариґрунту, породи, вона насичуєтьсямінералами. Відповідно, чимбільшекальцію, магнію та інших солей жорсткості в землі – тимбільший буде їхрівень у воді.
Розрізняютькількавидівжорсткості води:
- постійнажорсткість (некарбонатна) – цевміст у водінітратівмагнію і кальцію, сульфатів, хлоридів;
- тимчасова (карбонатна) – вмісткальцію і магнію;
- загальна– наявністьусіхсполук, характерних для постійної і тимчасовоїжорсткості.
Найчастіше ми маємо справу ізтимчасовоюжорсткістю води, а от постійназустрічаєтьсявкрайрідко.Визначивши загальну жорсткість, можна виділити кілька видів води згідно з українськими стандартами.
Класифікація води за жорсткістю
Група води |
Загальнажорсткість води, ммоль/дм³ |
Дужем’яка |
до 1,5 |
М’яка |
1,5–4,0 |
Середняжорсткість |
4,0–8,0 |
Жорстка |
8,0–12,0 |
Дужежорстка |
більше 12,0 |
У невеликих кількостях і кальцій і магнійкорисні для нашогоорганізму. При цьомурегулярневживанняжорсткої води може негативно позначитися на нашомуздоров'ї. Є ризикзіткнутися з такими побічнимиефектами, як:
- появапіскуабокаміння в ниркахабосечовомуміхурі;
- посилення проблем ізсерцем;
- сухість шкіри, а на чутливій- з'являєтьсяроздратування та свербіння;
- розвиток у дітейатопічного дерматиту.
Крімшкодиздоров'ю, жорстка вода приносить й іншінеприємності, такі як:
- швидка поломка побутовоїтехніки, через утвореннянакипу на нагрівальнихприладах;
- підвищенавитратаелектрики у побутовійтехніці;
- велика витратамиючихзасобів;
- каваменш ароматна і смачна;
- овочі та м'ясодовшеваряться;
- рештастравстаєменшсмачним;
Міжнароднінормативнідокументи, щовстановлюютьнормативиякості води, не нормуютьтвердості води, тількиокремийвміст у водііонівкальцію (Ca2+) та магнію (Mg2+). В Українінормизагальноїтвердості для питної води визначено в ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічнівимоги до води питної, призначеної для споживаннялюдиною».
Нормативизагальноїжорсткості води
Вид води |
Нормативизагальноїжорсткості, ммоль/дм³ |
Нормативний документ |
Водопровідна вода |
до 7,0 |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 |
Вода з колодязів і каптажівджерел |
до 10,0 |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 |
Фасована з пунктів розливу і бюветів |
до 7,0 |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 |
За фізіологічноюповноцінністюмінерального складу питної води |
1,5–7,0 |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 |
Вода підприємств банно-оздоровчогопризначення (для басейнів) |
до 7,2 |
ДБН В.2.2-11:2002 |
Отже, ми зʼясували, яка жорсткість води є оптимальною для нашого організму.Для того, щоб дізнатися, чи відповідає вода гігієнічним вимогам по санітарно-гігієнічних і мікробіологічних показниках, рекомендуємо зробити аналіз в санітарно-гігієнічній лабораторії Івано-Франківського районному відділу Державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», м. Івано-Франківськ, вул. Арсенича-Березовського Миколи, 6.