Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

Дата: 27.07.2023 09:15
Кількість переглядів: 132

          Протягом декількох останніх тижнів на території Івано-Франківської ТГ значно зросла кількість випадків захворювань на гострі кишкові інфекції. Здебільшого причина росту захворюваності, згідно проведених епідеміологічних розслідувань полягає у недотриманні правил особистої гігієни та невідповідне зберігання харчових продуктів.

           Гострі кишкові інфекції - це група інфекційних хвороб, які характеризуються ураженням шлунку та кишечника, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Основними шляхами передачі кишкових інфекцій є харчовий (вживання недоброякісної їжі), контактно-побутовий (через брудні руки і предмети побуту), водний (вживання води, під час купання у забруднених водоймах). Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

         Перші симптоми захворювання такі як підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі можуть з’являтись вже через кілька годин або на протязі 2-5 днів.

Для попередження виникнення гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • запобігати проникненню комах та тварин, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

         При туристичних мандрівках, подорожах, на пікніках для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовувати перевірену воду. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою.

         На відпочинок не брати продукти, що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин, бажано зберігати продукти у спеціальних сумках-холодильниках. При харчуванні у непристосованих умовах - ліс, пляж, уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском, зберігати продукти у місцях, захищених від мух та інших комах, які можуть переносити інфекцію.

         Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.                                                                                                   

         У випадку виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікувального закладу. В жодному разі не займайтесь самолікуванням. Бережіть себе та своїх рідних!

                 

Підготувала лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань Івано-Франківського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь