Як знизити ризик виникнення інсульту 8 продуктів, які допоможуть знизити ризик інсульту
Якщо їсти їх регулярно, можна знизити ризик хвороби на 27%. Найкращий і ефективний спосіб захиститися від інсульту — це тримати під контролем артеріальний тиск. Нагадаємо, що ідеальним є 120/80, при рівні 130 і вище варто звертатися до лікаря, а підвищення цієї цифри до 140 є прямим показанням до терапії. В підтримці здорового рівня кров’яного тиску важливі спосіб життя і раціон харчування: ми відібрали продукти, регулярне вживання яких допоможе тримати тиск під контролем і знизить ризик інсульту на 27%.
Жирна риба. Якщо ви з’їдаєте три і більше порцій жирної риби в тиждень, ризик інсульту знижується на 6-12%. Такі результати шведського дослідження, опублікованого в журналі Stroke («Інсульт»). Автори дослідження, в якому взяли участь 400 тисяч добровольців, вважають, що вся справа в жирних кислотах омега-3, яких багато у рибі. Ці кислоти зменшують запалення в артеріях, сприяючи поліпшенню кровотоку і зменшуючи ймовірність утворення тромбів.
Вівсянка. Вівсянка допомагає тримати під контролем рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ: завдяки високому вмісту клітковини, вівсянка допомагає знизити рівень небезпечного холестерину і захистити наші артерії — а значить і знизити ризик інсульту.
Чорниця. А також ожина, лохина, чорна смородина та інші чорні і червоні ягоди. У них багато антиоксидантів, які сприяють розширенню кровоносних судин, налагоджуючи тим самим кровотік і знижуючи артеріальний тиск. Влітку можна їсти ягоди свіжими, а взимку додавати заморожені або сушені у вівсяну кашу. Антиоксиданти допомагають розширенню кровоносних судин, щоб підтримувати сильний кровотік, одночасно зменшуючи запалення Намагайтеся вживати від семи до десяти порцій фруктів і овочів щодня, щоб запобігти ризику інсульту. Чашка чорниці вважається двома порціями до вашої мети.
Молоко. Люди, які регулярно п’ють молоко, в результаті мають більш низький ризик розвитку гіпертонії, ніж ті, хто від нього відмовляється — такі результати дослідження, проведеного фахівцями австралійського університету Монаш. До схожих результатів прийшли автори японського дослідження, в якому взяли участь більше 3 тисяч осіб: спостереження за їх здоров’ям протягом 22 років показало, що 2 склянки молока в день удвічі знижують ризик інсульту. Найімовірніше, вся справа в магнії, кальції і калії, яких багато в молоці і які дуже важливі для здоров’я серця і судин.
Банани. Навіть якщо у вас гіпертонія, вживання великої кількості калію і продуктів, що його містять, може допомогти в зниженні кров’яного тиску. Щоденна добова норма для дорослого – 4700 міліграмів в день. Чемпіони за змістом калію – це, звичайно ж, банани. Причому лікарі рекомендують вибирати зелені, не зовсім дозрілі: в них особливого багато крохмалю, який знижує чутливість до інсуліну. Це допоможе не тільки знизити ризик діабету, але і поліпшити кровотік, а значить — знизити тиск.
Гарбузове насіння. Регулярне вживання продуктів, багатих магнієм, може знизити ризик інсульту на 22% – такі дані дослідження, опублікованого в журналі Stroke, в рамках якого оцінювався стан здоров’я понад 14 000 чоловік. Рекомендована добова доза — 500 мг, причому майже 18% від неї можуть дати лише дві столові ложки гарбузового насіння. Їх можна додавати в салати, випічку або гризти так — і залишатися здоровим.
Шпинат. Багато магнію, а ще — фолієвої кислоти (вітаміну В). Як показали результати дослідження, опублікованого в журналі Американської медичної асоціації, дієта, багата фолієвою кислотою, знижує ризик інсульту навіть у людей з гіпертонією.
Мигдаль. Мононенасичені жири, якими багатий мигдаль, допомагають тримати рівень холестерину під контролем, знижуючи “шкідливий” і підвищуючи “корисний”. А також в мигдалі багато вітаміну Е, який запобігає утворенню шкідливого нальоту в ваших артеріях.
Cім правил, що допомагають запобігти інсульту
Інсульт може трапитися з ким завгодно незалежно від віку і генетики. Для його запобігання важливо дотримуватися певних правил.
Заходи профілактики інсульту
Необхідно проходити регулярні огляди у терапевта і лікаря-невролога, зробити УЗД судин шиї.
Контролювати показники тиску. У разі гіпертонії ризик розвитку інсульту виростає в кілька разів. Проблема в тому, що люди часто не знають про свою гіпертонію, її симптоми можуть бути неочевидними. Бажано вимірювати артеріальний тиск мінімум раз на тиждень незалежно від самопочуття. Показники тиску в стані спокою вище 140/90 мм рт. ст. – знак того, що необхідно звернутися до лікаря.
Світова практика показує, що завдяки тільки одному контролю рівня артеріального тиску ризик інсульту вдається знизити на 50%,..
Не допускати зростання зайвої ваги. Це одне з найдієвіших правил у профілактиці інсульту. Головний умовою підтримання нормальної маси тіла є стабілізація рівня цукру і холестерину в крові. Домогтися цього можна, відмовившись від вживання їжі з трансжирами, штучними добавками і високим вмістом цукру.
Регулярна активність. Краще всього для запобігання інсультів підходить аеробне навантаження, завдяки якому збільшується надходження кисню в організм. Важливо, щоб обсяг фізичної активності і вправ становив не менше 30 хвилин п’ять разів на тиждень.
Не запускати діабет. Ризик інсульту стає істотним при захворюванні на діабет. У багатьох випадках розвиток діабету другого типу довго залишається прихованим від людини. Важливо перевіряти свій рівень цукру в крові.
Менше алкоголю! Вживання алкоголю значно підвищує ризик розвитку інсульту.
Відмовитися від сигарет. Люди, які курять, стають жертвами інсульту в 2-3 рази частіше, ніж ті, які не палять.
У віці до 55 років куріння є головним фактором ризику розвитку інсульту.
Дотримуйтесь режиму раціонального корисного харчування та здорового способу життя і будьте здорові!
Лікар з загальної гігієни
Попова Л.В.