Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Чи шкідливий глютен для організму людини?

Дата: 16.01.2024 11:18
Кількість переглядів: 31

Сьогодні  все частіше можна зустріти написи на етикетках продуктів «без глютену» або «містить сліди глютену». Ці продукти коштують  у декілька разів дорожче за глютенові. Багато людей не вживають глютеновмісні продукти. Це необхідність для всіх чи лише  для людей з певними захворюваннями?

Клейковина або глютен (лат. gluten — клей) — група живильних білків, виявлених в насінні злакових рослин, особливо пшениці, жита, вівса і ячменю. Гютен містить близько 18 незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі самостійно. Цільнозернові продукти з глютеном є корисними для організму.

Застосування глютену дозволяє підвищити водопоглинання при замішуванні тіста; поліпшити фізико - хімічні та органолептичні показники якості хліба; збільшити термін зберігання свіжості готових виробів; поліпшити структуру та пористість, механічні властивості м'якуша; збільшити вихід готових виробів. У народі глютен називають пшеничним білком.

Суху клейковину використовують також для виготовлення фаршу і макаронних виробів. Глютен додається при приготуванні продуктів, яким необхідно надати густу текстуру. Наприклад, при приготуванні морозива, кетчупів, підлив.

Глютен або клейковина шкідливий лише для 1% людей на Землі.   

Целіакія  (глютенова ентеропатія) – це генетична патологія тонкого кишківника, пов’язана з вживанням в їжу білка глютена. Основним симптомом захворювання є порушення травлення через нестачу ферментів, які відповідають за розщеплення пептиду глютену. Перші ознаки захворювання проявляються у період, коли малюкові вперше починають пропонувати злакові каші та хліб. В основі лікування целіакії є безглютенова дієта, яка виключає хлібобулочні та макаронні вироби (пшеничного, житнього, ячмінного борошна), манної крупи та продуктів, у яких глютен може бути у невеликих кількостях ( соуси, ковбасні вироби, йогурти тощо) .

Для людей, не хворих на  целіаклію, глютен не є шкідливий. Тому не варто виключати його з раціону.  Наслідком такого харчування можуть бути негативними. Адже тоді ви відмовите собі у клітковині, важливих вітамінах, залізі, кальції, рослинному білку, інших речовинах, яких багато у крупах та хлібі. 

Слід пам’ятати, що дієта – це перш за все, лікувальне харчування, яке призначає лікар.  Харчуйтеся збалансовано та забезпечте свій організм усіма необхідними речовинами!

 

Завідувач  санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ГНАТКІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь