Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Як швидко заснути?

Дата: 18.01.2024 17:04
Кількість переглядів: 31

Фото без описуЧому сон так важливий?

Сон – одна із найважливіших функцій, яка допомагає підтримувати життєдіяльність нашого організму. Більшість дорослих людей повинні дотримуватися рекомендованої норми сну від 7 до 9 годин щоночі. Якщо ви спите менше, ніж потрібно, в довгостроковій перспективі ваш організм не зможе виконувати всі поведінкові та когнітивні функції належним чином. Це може проявлятися, наприклад, у втраті концентрації уваги або втраті свідомості, сповільненій реакції або перепадах настрою. Ви не хочете відчувати нічого із цього протягом робочого дня.

Якщо ви погано спите, ваше сексуальне життя також може постраждати через потенційне зниження рівня тестостерону, що пов’язане зі зниженням сексуального апетиту. Однак ви також ризикуєте відчути більший потяг до їжі та менше задоволення після її споживання. Сон також має великий вплив на гормони ситості та голоду (лептин та грелін). Тому, якщо ви намагаєтеся схуднути, не варто недооцінювати його важливість. 

Однак в довгостроковій перспективі дефіцит сну може мати набагато серйозніші наслідки для здоров’я. Наприклад, він пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку хронічних захворювань, таких як ожиріння, діабет 2 типу, хвороби серця або психічні розлади. Якщо ви належите до тих людей, які можуть заснути будь-де і будь-коли, це може бути перевагою в цьому відношенні. Але є й ті, хто буквально впадає у відчай щоночі. Вони лягають спати рано, вони хотіли б заснути, вони знають, що їм потрібно багато працювати, щоб відчувати себе відпочившими, і все одно, вони не можуть. Якщо вам не вдається швидко засинати, ми пропонуємо кілька порад, які допоможуть вам заснути та покращити якість вашого сну. 

10 порад для кращої якості сну

1. Створіть ідеальні умови для сну

2. Тримайтеся подалі від кофеїну в другій половині дня.

3. Не вживати алкоголь

4. Не їжте важку їжу

5. Спробуйте дієтичні добавки для покращення сну

7. Щодня лягайте спати в один і той самий час

8. Замініть телефон на книгу

9. Уникайте стресу ввечері

10. Розслабтеся

 

Про що варто пам’ятати?

Хоча сон – це цілком природна річ, для багатьох із нас засинання може бути досить складним завданням. Але, як бачите, є багато факторів, які впливають на сон, і тільки від вас залежить, як ви до них ставитеся. Однак спробуйте поступово застосовувати наші поради, і ви побачите, що з часом солодкий сон настане, і ви будете регулярно прокидатися із відчуттям бадьорості.

 

 

Лікар  із загальної гігієни Івано-Франківського

районного відділу   ДУ «Івано-Франківський

 ОЦКПХ МОЗ»

Ю. Мікула

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь