Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Рак – не вирок, він виліковний при діагностиці на ранніх стадіях

Дата: 07.02.2024 10:14
Кількість переглядів: 69

4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку.

Рак — це друга з основних причин смертності у світі після серцево-судинних захворювань. В Україні – більше мільйона онкохворих пацієнтів, щодня реєструється 373 нових випадки захворювання і щодня 164 людини помирають від раку. Проте за даними ВООЗ, 30-50% ракових захворювань можна попередити. Як запобігти цьому захворюванню, які обстеження і коли потрібно робити, йтиметься в цій статті.

На сьогоднішній день смертність від онкологічних захворювань посідає ІІ місце в Україні та світі після серцево-судинних захворювань (інфарктів, інсультів). Біля 373 нових випадків реєструються кожен день, і кожен день помирають з них – 164 людини. Тобто майже половина – вмирають щодня. А ризик захворіти має кожен 4-й чоловік і кожна 6-та жінка. 50% людей, у яких виявляють рак, це люди працездатного віку. Більше 30% пухлин виявляють уже на запущених стадіях. Кожен третій пацієнт не переживає 1 рік, він вмирає протягом року. Тому важливими є профілактика і рання діагностика захворювання. За даними ВООЗ, 30-50% ракових захворювань можна попередити.

В Україні найбільш поширеними видами раку є: серед жінок – це рак молочної залози. Серед чоловіків – рак легень і рак простати. А у всіх, і чоловіків, і жінок, одним із провідних є рак товстої кишки. Смертність від раку товстої кишки – на 2-му місці.

Якщо говорити загалом, то рак – це захворювання людей старшого віку. Хоча хворіють і діти, але це порівняно небагато, за рік реєструються близько 1 тисячі онкологічних захворювань серед дітей. Це переважно пов’язано з генетикою та іншими факторами. Тому людям після 45 років потрібно звернути на себе увагу.

Як мінімум, на локалізацію пухлин, які лідирують. Жінкам треба дбати про свою молочну залозу: подивитись себе, чи немає якихось ущільнень, виділень із соска, змін у формі грудей. Це елементарно і просто. Сама людина може виявити невелике ущільнення – це може бути рак на ранній стадії. Після 45 років жінка повинна раз на рік зробити мамографію. В Івано-Франківську безкоштовно можна пройти обстеження в центральній міській лікарні. Для цього потрібно мати підписану із сімейним лікарем декларацію та електронне направлення.

У чоловіків лідирує рак легень і рак простати. Чоловікам після 45 років можна просто піти і здати аналіз крові на виявлення маркера PSA (простатит специфічний антиген). Ну і, звичайно, звернути увагу на себе, як відбувається сечовипускання. Якщо щось не так, потрібно звернутись до уролога.

Якщо говоримо про рак легень, потрібно зробити рентгенографію, флюорографію раз на рік. Рак прямої кишки можна визначити візуально. При будь-якому медогляді, навіть гінеколог, уролог може зробити пальцеве дослідження прямої кишки і знайти пухлину. Наприклад, якщо є виділення крові – це ненормально. І не треба думати, що це тріщина чи геморой. Ідіть до лікаря і проконсультуйтеся.

Якщо рак діагностувати на ранніх стадіях, то він виліковний.

На І та ІІ стадії раку виживання пацієнтів високе: більше 80% пацієнтів живуть 5 і більше років, при першій стадії – майже 100%. Якщо це ІІІ і ІV стадія – вона потребує дуже серйозного і витратного лікування.

Можна вилікувати і ІV-у стадію, це теж не вирок. Це залежить від правильної тактики лікування, і від агресивності захворювання. Адже  оперують і метастази, і ці пацієнти живуть довго. Спеціалізована допомога онкологічним хворим на Прикарпатті надається в Комунальному некомерційному підприємстві «Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради»

Вплив генетики на  захворюваність онкологічними захворюваннями.

Якщо кровні родичі хворіли, то ризик захворіти збільшується. Якщо два кровних родича хворіли, то цей ризик збільшується іще у 2-3 рази. Але таких випадків генетичних не так багато. Як правило, це захворювання, яке можна все ж таки попередити. Це не тільки генетика, це і навколишнє середовище (чим ми дихаємо, що ми їмо, в яких умовах знаходимось).

 

Профілактика раку.

У 40% випадків рак можна попередити профілактичними заходами. Поради є дуже простими. Потрібно відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну вагу тіла. Також потрібно правильно харчуватись, вживати овочі, фрукти, клітковину, не потрібно вживати багато консервів, копчених страв, ковбас, сосисок. Краще з’їжте шматочок відварного м’яса. Смажити страви не рекомендується, оскільки при смаженні виділяються канцерогени, краще варити або тушити. Здійснюйте профілактику інфекційних хвороб, захищайте шкіру від ультрафіолету і, звичайно, проходьте профілактичні огляди.

Якщо ви будете дотримуватись цих простих порад зі здорового способу життя, це набагато скоротить захворюваність.

Бережіть себе та будьте здорові!

 

 

Підготував начальник Івано-Франківського

районного відділу ДУ Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ,

За матеріалами ЦГЗ

Валерій ОСТАПОВ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь