A A A K K K
для людей із порушенням зору
Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Чому чадний газ продовжує забирати життя?

Дата: 08.02.2024 13:44
Кількість переглядів: 80

Фото без описуПричина проста – несправні димові та вентиляційні канали.

Пам’ятаємо, чадний газ немає ні кольору, ні запаху. Саме тому його ще називають тихим вбивцею. Щоб вберегтися від нього достатньо лише перевірити, а за необхідності, прочистити димовентканали.

Сьогодні у зоні ризику 1800 житлових будинків в Івано-Франківській області. А це 33% від загальної кількості таких об’єктів. Балансоутримувачі, голови ОСББ чи їх власники, не надали Івано-Франківській філії «Газмережі» акти справності та прочищення димових та вентиляційних каналів, хоч повинні це були зробити до початку опалювального сезону. Щорічне прочищення димовентиляційних каналів у будинках - процедура обов'язкова.

 

Як чадний газ проникає в помешкання?

При несправних ДВК шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – відбувається отруєння чадним газом. Окрім того, при вологій та вітряній погоді, тяга в ДВК суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися зворотна тяга.

Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці й виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні.

 

Як перевірити тягу самостійно?

Чи є тяга кожний споживач може перевірити самостійно за допомогою легкої смужки паперу. Її слід прикласти до отвору димоходу. Якщо папір втягується, то тяга є, залишається нерухомим – тяги нема, відхиляється у приміщення – тяга зворотна. Якщо тяга відсутня або зворотна, газові прилади слід вимкнути та негайно звернутися до балансоутримувача для виклику спеціалістів. До усунення несправностей використовувати газові прилади заборонено.

 

Хто відповідальний за стан та перевірку димових та вентиляційних каналів?

Відповідно до Правил безпеки систем газопостачання: відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів покладається: у житлових будинках - на балансоутримувачів (управляючі компанії) чи голову ОСББ, у приватних будинках - на власників (орендарів). Саме балансоутримувач залучає фахівців сторонніх організацій, які мають дозвіл Держпраці на виконання відповідних робіт.

Джерело: https://www.facebook.com/if.naftogaz 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь