Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Чому виникають різкі перепади артеріального тиску?

Дата: 06.03.2024 17:08
Кількість переглядів: 213

Фото без описуРізкі перепади тиску - зміни показників, які фіксуються чергуванням високого і низького тиску за короткий період. Такий стан є вкрай небезпечним для людини і класифікується важчим, ніж постійно виражена гіпертонія або гіпотонія. Різкі перепади артеріального тиску негативно позначаються на функціонуванні та стані життєво важливих органів: серця і мозку.

У чому небезпека різких перепадів тиску?

Перепади тиску негативно позначаються на стані і роботі серця, головного мозку та інших органів. Як правило, при нормальному артеріальному тиску, кровопостачання відбувається рівномірно в усі органи, стимулюючи механізми нормальної роботи органів. Якщо спостерігається підвищений тиск (гіпертонія), судини і органи відчувають сильне навантаження від зайвого кровопостачання. При гіпотонії навпаки, органи і судини відчувають кисневе голодування.

Обидва стани неприпустимі для правильної роботи організму, але різкі перепади можуть привести до інсульту і інфаркту.

Причини різкого перепаду артеріального тиску:

  • Вегето-судинна дистонія. Захворювання, яке вражає безліч систем і відділів людського організму. При ВСД вегетативна нервова система втрачає здатність регулювати тонус судин і серця. Через це, артеріальний тиск не тримається в нормі і може змінювати показники від високого до низького протягом дня;
  • Патології серця. При ішемічній хворобі серця, аритмії і стенокардії, стан пацієнта може різко змінюватися. Також, перепади тиску можуть спостерігатися при інфаркті міокарда і стати одним з явних симптомів хвороби;
  • Хвороби головного мозку. При розвитку пухлин в будь-який з структур головного мозку, або запальних процесах, у хворого спостерігаються різкі перепади артеріального тиску;
  • Грижа шийного відділу. Важке захворювання, крім болю в шиї і спині, може проявлятися різкими перепадами;
  • Захворювання нирок. Цистит, гломерулонефрит і сечокам'яна хвороба можуть провокувати різкі перепади артеріального тиску;
  • Медикаменти. Існує ряд медикаментів, які приймаються гіпертоніками для самостійного зниження тиску, і, відповідно, гіпотоніків, для підвищення. Якщо не дотримуватися правильного дозування препаратів, у пацієнта можуть спостерігатися різкі перепади артеріального тиску.

Профілактика різких перепадів артеріального тиску

Щоб уникнути різких перепадів артеріального тиску, рекомендовано дотримуватися кількох основних правил. В першу чергу, потрібно дотримуватися оптимального графіка сну, адже хронічні невисипання і перевтома провокують різкі перепади тиску. Також, рекомендовано проводити регулярні прогулянки на свіжому повітрі, зайнятися легкими видами спорту (велосипед, аеробіка). Обов'язковий фактор - відмова від шкідливих звичок раз і назавжди.

Ефективною профілактикою стане зміна раціону - рекомендовано зменшити кількість солі і тваринних жирів. Відповідно, потрібно збільшити кількість свіжих фруктів, овочів і чаїв з натуральних трав. Особливе місце займає відвар і настойки з шипшини. Продукт надає зміцнює і тонізуючу дію на судини, приводить в норму артеріальний тиск. Шипшину можна настоювати на спирту, червоному вині або просто заварювати окропом.

Незважаючи на профілактичні заходи, при виникненні перших різких перепадів артеріального тиску, рекомендовано звернутися в медичний центр і пройти ретельне обстеження у терапевта, або кардіолога.

 

 

Лікар  із загальної гігієни Івано-Франківського

районного відділу   ДУ «Івано-Франківський

 ОЦКПХ МОЗ»

Ю. Мікула


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь