Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 21.03.2024 16:38
Кількість переглядів: 45

24 березня в усьому світі відзначається День боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз - це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія, за автором - Паличка Коха. Найчастіше передається повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови,  чхання. Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію, розвивається туберкульоз.

  На початковій стадії хвороба має безсимптомний перебіг. Людина, яка інфікована збудником цього захворювання може відчувати незначну слабкість, втомлюваність і зменшення ваги тіла. Ці симптоми не викликають сильного занепокоєння у людей і часто списуються на перевтому від емоційного чи фізичного перенавантаження.

Згодом, коли процес прогресує, з’являються більш виражені симптоми, а саме: кашель більше 2-х тижнів, задишка, підвищення температури тіла до 37-37,2˚С понад тиждень, біль у грудній клітці. Кровохаркання це симптом характерний для запущеної стадії хвороби із значним ураженням легень і проявляється доволі пізно.

Туберкульоз може вражати не тільки дихальну систему, а й інші внутрішні органи, ЦНС, кістки тощо.  

У випадку виникнення вищеперерахованих скарг необхідно звернутись до сімейного лікаря. Для діагностики сімейний лікар проводить скринінг та опитування, оцінює ризик захворювання. У випадку необхідності (підозрі на дане захворювання) - скеровує пацієнта на радіологічне обстеження та обстеження мокротиння за допомогою спеціальних тестів. Також сімейний лікар може призначити дообстеження у фтизіатра, адже саме фтизіатр встановлює діагноз «туберкульоз». 

Туберкульоз розвивається у приблизно 10% людей, інфікованих бактеріями туберкульозу. Особливо чутливі до туберкульозу люди з ослабленою імунною системою (через хронічні захворювання або прийом певних ліків) та маленькі діти, оскільки їх імунна система ще не сформована.

 

Як захистите себе та своїх рідних від ТБ?

В Україні згідно Календаря профілактичних щеплень, щоб запобігти хворобі, проводять вакцинацію препаратом БЦЖ дітей на 3-5 дні життя, за умови відсутності протипоказів. Дане щеплення запобігає розвитку важких форм туберкульозу та смерті від хвороби, тому є надійним захистом.

Профілактика туберкульозу у дорослих включає дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при спілкуванні з хворими людьми. При потребі вчасне звернення на консультацію до сімейного лікаря та проходження в подальшому ФО ОГК.

Для декретованого контингенту необхідним являється проходження щорічних медичних оглядів згідно вимог чинного законодавства.

Важливо знати, що на туберкульоз може захворіти кожен. Дане захворювання є виліковне та в Україні ліки  надаються пацієнтам безкоштовно. Успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів, дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярного прийому ліків.

 

 

Підготувала завідувач відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

 за матеріалами ЦГЗ  

Ольга КУБРАК

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь