Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

31 травня – Всесвітній день без тютюну

Дата: 31.05.2024 14:24
Кількість переглядів: 42

Фото без опису31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла.

Причиною появи боротьби з тютюнопалінням є передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти. На сьогоднішній день, за даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), від вживання тютюну щороку помирає понад 5 мільйонів людей; очікується, що до 2030 року ця цифра зросте до 8 мільйонів смертей щорічно. У Європейському регіоні тютюн винен у смерті близько 1,6 мільйона людей на рік.

Куріння у наш  час  перетворилося у масову «епідемію», яка завдає значної шкоди здоров’ю. Куріння називають чумою, а цигарку - смертоносною зброєю, винайденою в мирних цілях. Люди, які курять, не усвідомлюють шкідливих наслідків цієї пагубної звички  і замислюються по-справжньому лише при виникненні захворювань

Особливого розмаху набуло паління серед молоді. Це і намагання задовольнити своє зацікавлення, і наслідування  моді. Але головною причиною все ж є приклад батьків та ровесників, які курять. Бажання бути прийнятим у середовище ровесників, здаватися дорослішим часто спонукає підлітка брати цигарку.

Поступово вживання тютюну переходить в звичку, виникає потреба в отриманні певної дози нікотину. Будь-який курець знає, що куріння руйнує його організм, однак відмовитися від цієї звички дуже нелегко.

Як сам тютюн, так і дим, надзвичайно токсичні. До їх складу входять біля 2000 різних хімічних речовин, більшість з яких шкідливі для людини (нікотин, оксид вуглецю (чадний газ), синильна кислота та  речовини, які стимулюють розвиток пухлин). Тютюн повільно, але невідворотно руйнує здоров’я людини, є причиною ряду серйозних захворювань.

При тривалому курінні нікотин впливає на роботу багатьох внутрішніх органів, на нервову, серцево-судинну систему, головний мозок. Думка про те, що куріння начебто підвищує працездатність, покращує розумову діяльність, не має підґрунтя і є помилковою. Нікотин лише спочатку збуджує клітини головного мозку і короткочасно розширює його судини. В подальшому вони звужуються, погіршується кровообіг, знижується працездатність, настає безсилля, з’являється головний біль, погіршується пам’ять.

Тютюновий дим - один із факторів виникнення злоякісних пухлин легенів, бронхів, губ, стравоходу, порожнини рота, глотки та гортані. Справа в тому, що при згоранні тютюну відбувається так звана суха його перегонка, в процесі якої утворюються дьоготь, смоли та ароматичні речовини, які мають канцерогенні властивості.

Поки ще є час, відмовтесь від паління, а краще всього - взагалі не починати палити, особливо в молодому віці, коли організм найбільш легко піддається впливу шкідливих речовин. Відмова від паління – одне з важливих умов здоров’я та довголіття. Здоров’я – велике благо, вміння зберегти його в значній мірі залежить від самої людини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь