Обережно - гриби
Збір грибів – цікаве та захоплююче заняття, але потребує серйозного відношення. Необережність при їх збиранні та кулінарній обробці приводить до тяжких отруєнь, які нерідко закінчуються смертю.
Щоб попередити отруєнь грибами ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» радить виконувати наступні заповіді грибника:
1. Збирати тільки відомі гриби. При виникненні найменших сумнівів у доброякісності, його краще викинути.
2. Не збирати старих, червивих та пліснявих грибів тому що вони містять у собі продукти розпаду.
3. Не збирати гриби біля автомагістралей, залізниць, в промислових зонах, так як гриби мають властивості вбирати та накопичувати в собі токсичні речовини.
4. Не збирайте гриби в поліетиленові пакети, в них вони запарюються, задихаються, швидше псуються.
5. Збирайте, або купуйте гриби з цілою ніжкою, щоб не пропустити важливих ознак, за якими можна відрізнити смертельно отруйну бліду поганку від сироїжок.
6. Всі гриби перед вживанням обов’язково відварюйте, а відвар декілька разів зливайте. В сирому вигляді навіть білий гриб може спричинити отруєння.
7. В жодному разі не давайте гриби малим дітям.
8. Не купуйте на ринках грибні консерви, які приготовлені в домашніх умовах.
9. Коли сталося отруєння – негайно викликайте лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Лікар із загальної гігієни Івано-Франківського
районного відділу ДУ «ІФ ОЦПКХ МОЗ»
Ю. Мікула