ПРОФІЛАКТИКА ЙОДОДЕФІЦИТНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ
Йод потрібен організму для утворення достатньої потреби кількості гормонів щитоподібної залози в організмі. Хронічна недостатність йоду в організмі спричиняє негативний лавиноподібний вплив на усі функції організму, знижує імунітет. Особисто страждають при йододефіцитах вагітні та жінки, які годують немовлят, а також діти віком від 6 до 16 років.
Добова норма йоду напряму залежить від статі та віку. В цифрах вона сформована за рекомендаціями ВОЗ та складає:
- Дорослі старше 35 років – 100 мкг на добу.
- Для людей молодших 35 років – 150 мкг.
- У немовлят до одного року – 50 мкг.
- Для дошкільнят – 90 мкг.
- Діти від 6 до 11 років – 120 мкг.
- Діти від 12 до 17 лет – 150 мкг.
- Вагітні – 200 – 250 мкг
Найбільш зручним та надійним засобом профілактики йододефіциту є йодована сіль, яка містить нормований склад йоду (40 ±15 мкг/г) при умові зберігання в сухому прохолодному місці, захищеному від попадання сонячного світла в залежності від форми йоду, що міститься (йодид калію– 6 міс., йодат калію – 9 міс.)
Крім йодованої солі для поповнення дефіциту йоду використовують продукти, збагачені йодом (хліб з додаванням йоду, мармелад та пастила с морськими водоростями, желейно-фруктові цукерки агар-агаром, т.д.), також включають до раціону морську рибу, морську капусту, риб’ячий жир.
Регулярне вживання продуктів та препаратів, які містять йод в необхідній кількості, є найкращим способом профілактики йододефіцитних захворювань.