Дієта, яка сприяє відновленню печінки
Печінка є природним фільтром для організму, тому захищає його від токсинів та інших шкідливих речовин.
Шкідливі звички, хвороби та стрес, неправильне харчування – можуть призвести до проблем з печінкою. Цей внутрішній орган здатен до самовідновлення, але це зовсім не означає, що про його здорове та належне функціонування не потрібно дбати. Провідні фахівці називають три каші та інші види продуктів, які допоможуть відновити печінку за короткий проміжок часу.
Каші та інші продукти, які відновлюють печінку
- Гарбузова каша містить багато мінералів, антиоксидантів та вітамінів – С, В1, В2, В5, В6, Е, РР. Через такий потужний вміст корисних речовин гарбузова каша на відмінно очищує печінку, відновлює її належне функціонування. Ще гарбуз багатий на залізо, фосфор, кальцій, калій, магній, мідь, білки, жири та вуглеводи, тому запобігає ожирінню печінки і допомагає виводити токсини з організму. Гарбузова каша здатна сприяти здоровому метаболізму та сприяти безпечному схудненню.
- Вівсяна каша. У вівсянці міститься багато антиоксидантних речовин, рослинної клітковини та мінералів, які сприяють швидкому очищенню та відновленню печінки. Загалом, овес є потужним джерелом енергії, бо містить аж 59 видів простих вуглеводів. Також вівсянка корисна для активації роботи мозку, зміцнення нервової системи, міцності кісток, нігтів та волосся, еластичності шкіри. Вівсянка через повільне засвоєння насичує на довгий проміжок часу, тому сприяє швидкому схудненню.
- Гречана каша. У складі гречки міститься цинк, калій, магній, залізо та багато антиоксидантів, які сприяють відновленню печінки. Лікарі називають гречку цілющою кашею, бо вона корисна не лише для очищення печінки, але також здатна захистити від багатьох захворювань всі системи організму. Гречана каша лідирує в рейтингу найкорисніших страв. Її легко готувати, вона не містить алергенів, не важка для травлення.
- Інші продукти. Окрім каші, на печінку позитивно впливають овочі: буряк, морква, капуста, томати й огірки. Також обов’язково треба їсти авокадо, яблука, виноград, сливи, цитрусові та зелень – шпинат і петрушку. Відтік жовчі зможуть покращити нежирні сорти риби. Ягоди – обліпиха, смородина, чорниці та вишні через вміст антиоксидантів також добре впливають на роботу печінки.
Підготував начальник
Івано-Франківського районного відділу
Валерій Остапов