Вітамін D: як уникнути дефіциту?
Зимовий період зі зменшенням кількості сонця – час, коли варто особливо ретельно дбати про профілактику нестачі вітаміну D. Його дефіцит є проблемою охорони здоровʼя в усьому світі, від якої страждає понад мільярд дітей і дорослих, що своєю чергою провокує серйозні захворювання.
Чому вітамін D є дуже важливим?
Забезпечує щільність кісток, розвиток м’язів.
Допомагає регулювати баланс кальцію, магнію і фосфору.
Підтримує опірність організму бактеріям та вірусам.
Бере участь у діяльності нервової системи.
Водночас дефіцит вітаміну D пов’язують із деякими гострими й хронічними хворобами та станами: остеопорозом, карієсом у дітей, пародонтитом, аутоімунними й неврологічними розладами, цукровим діабетом тощо. Дефіцит вітаміну D може призводити до рахіту у дітей, порушення сну та обмінних процесів – у дорослих.
Джерела вітаміну D
Отримати вітамін D можна з харчових продуктів, дієтичних добавок або ж «виробити» самостійно, адже його синтез починається, коли ультрафіолетові промені сонця потрапляють на шкіру. Щоправда, із сонячними ваннами треба бути обережними, адже тривале перебування на сонці спричиняє фотостаріння шкіри і підвищує ризики розвитку меланоми (раку шкіри).
М’ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб’ячий жир є одними з найкращих джерел вітаміну D. Він також міститься в яєчних жовтках, печінці, грибах, сирах. Якщо йдеться про весняно-літній сезон, то регулярного збалансованого харчування і перебування на вулиці 10–15 хв достатньо, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну D..
Міцність кісток
Ти отримуєш вітамін D з їжі або від ультрафіолетових променів, а далі він бере участь у поглинанні кальцію в кишківнику та підтримує його нормальний рівень у крові. Це лише одна із функцій цього важливого мікроелемента. При нестачі вітаміну D організм може засвоїти лише 10-15% харчового кальцію. Якщо ж його рівень достатній, цей показник збільшується до 30-40%.
Особливо важливий вітамін D для дітей, адже їх кістковий скелет активно росте та формується. При дефіциті кістки стають тонкими та крихкими, а переломи трапляються все частіше. Щоб уникнути рахіту в дітей, остеомаляції у дорослих та остеопороза у людей пенсійного віку, варто достатньо часу знаходитися на сонці та вживати продукти, в яких знаходиться вітамін Д.
Підтримка імунної системи
Вітамін D допомагає клітинам виробляти спеціальні білки, які розпізнають та знешкоджують шкідливі мікроорганізми, а також речовини, що підтримують імунну відповідь. Крім того, вітамін D може уповільнювати дозрівання певних імунних клітин (дендритних) і допомагає регулювати роботу імунної системи.
Кращий настрій та памʼять
Дітям особливо важливо вживати продукти, в яких міститься вітамін Д. І не лише для міцності кісток! Вітамін D відіграє важливу роль у розвитку та функціонуванні мозку. Наприклад, він повʼязаний з білками, які впливають на розвиток пам’яті, моторику та, за деякими дослідженнями, навіть соціальну поведінку.
Хто ж з нас не радів сонячній погоді? І це не дарма. Вітамін D також бере участь у виробленні серотоніну — нейромедіатора, який регулює настрій. Дефіцит вітаміну D призводить до порушення вироблення серотоніну, що може призвести до депресивних станів. Саме тому в осінній та зимовий період, коли сонця не так багато, особливо важливо вживати продукти, які містять вітамін D.
Попередження розвитку захворювань
Вплив вітаміну D на організм людини активно вивчається. Дослідження 2019 року показало, що вітамін D може допомогти людям із діабетом. Люди з цим захворюванням підвищили чутливість до інсуліну завдяки прийому вітаміну D протягом 6 місяців. Це дивовижна інформація, яка може допомогти якісніше контролювати діабет у майбутньому.
Вітамін D впливає на серцево-судинну, нервову, ендокринну, репродуктивну системи та інші сфери здоров’я. Невеликі зрушення у наукових дослідженнях свідчать, що цей мікроелемент має широкий спектр дії та є необхідним для здоров’я людини.
Варто пам’ятати, що люди різного віку потребують різної кількості вітаміну D. Його передозування може призвести до накопичення солей кальцію в суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію в сироватці крові, сечі та відкладення мінеральних речовин у м’яких тканинах.
Професіонал з дослідження факторівнавколишнього
середовища Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Лілії РОШКО