Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

Дата: 25.03.2025 14:32
Кількість переглядів: 17

Фото без описуГострі кишкові інфекції (ГКІ) – інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому нагадуємо всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:

1. Підтримуйте чистоту:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- мийте руки після відвідування туалету;

- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

- ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

- використовуйте чисту або очищену воду;

- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

У випадку виявлення перших ознак кишкового інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь