Як правильно виходити з посту. Поради
Фахівці Івано-Франківського районного відділу ДУ «ОЦКПХ МОЗ» хочуть поділитися з вами корисною інформацією про правильний вихід з посту. Можливо ви зауважили, що після періоду обмеження у споживанні м'ясних страв організм може реагувати несприятливо при їх надмірному вживанні? Насправді, це дійсно так, і є кілька порад, які допоможуть зробити перехід до звичного харчування м'якшим та безпечнішим.
Корисні поради з цього приводу:
Якщо упродовж посту не вживається білкова їжа тваринного походження, то організм припиняє виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, молочних продуктів і яєць, збільшуються ризики появи та загострення хвороб, як виразка, панкреатит (запалення підшлункової залози), коліт, холецистит (запалення жовчного міхура) та інші. Також порушення травлення небезпечно для людей з хронічними хворобами серцево-судинної, ендокринної, дихальної, травної, сечовидільної систем. Адже збій у їхній роботі часто спричиняє саме порушення у харчуванні.
Вихід з посту має тривати приблизно 1-2 тижні. І при цьому потрібна насамперед помірність .Упродовж цього часу краще поєднувати пісну їжу і звичайну. До того ж, дуже маленькими порціями. Святкове застілля краще організовувати в обід й не переносити це на ніч :
· вводьте у раціон звичні для вас страви поступово, у порції має бути не більше 150-
· випивайте півсклянки теплої води перед прийомом їжі, що зменшить відчуття голоду та попередить переїдання ;
· будьте обережними зі свіжою випічкою, не бажано навантажувати шлунок;
· поступово вводьте в раціон яйця, молочні та кисломолочні продукти (кефір, сир, йогурт) та м'ясо (краще – індичку, курку, кролика, яловичину);
· надайте перевагу відвареному чи тушкованому способу приготування страв;
· не забувайте про клітковину, адже вона нормалізує травлення, тому споживайте більше фруктів, овочів, (як сирих, так і в тушкованому, вареному чи запеченому вигляді), а також зелень і спеції, які сприятимуть засвоєнню їжі;
· білкові продукти краще їсти в першій половині дня (1 білковий продукт за 1 прийом їжі);
· встановіть часові проміжки на сніданок, обід та вечерю, не робіть зайвих перекусів, а також побільше рухайтеся в перервах між їжею, щоб полегшити процес травлення.
У перші 2-3 дні після закінчення посту краще не вживати:
· соління та маринади;
· випічку, чіпси та солодощі;
· газовані напої;
· алкогольні напої.
Пам’ятайте, що перехід до повноцінного харчування повинен бути поступовим для того, щоб вживання звичної для вас їжі не завдати стресу та не нашкодити організму.
Завідувач відділу епідеміологічного
нагляду та профілактики неінфекційних хвороб
Юрій РОМАНЮК