Їжа для креативності: які продукти допомагають підліткам краще навчатися
Їжа безпосередньо впливає на синтез нейромедіаторів та забезпечує функціонування мозку. Цей синтез покращують
- горіхи
- морська риба
- бобові
- авокадо
- насіння
- каші, зокрема гречка і рис
- цільнозернові злаки
Також для клітин мозку потрібні антиоксиданти. Вони містяться в різнокольорових ягодах, фруктах і овочах.
Їжа, яка корисна розумовій працездатності: жирна риба, кава, чорниця, куркума, броколі, гарбузове насіння, чорний шоколад, горіхи, апельсин, яйця, зелений чай.
Чому зелень обов’язковий суперфуд для підлітка?
Вживаючи зелені продукти підліток може:
- зміцнити імунну систему
- покращити травлення і здоров'я шлунково-кишкового тракту
- отримати більше енергії.
«Зелені» рекордсмени, що містять
кальцій: базилік, рукола, шпигат – для міцних кісток і зубів
магній: щавель, шпинат, м’ята – для енергії та роботи м'язів
вітамін К: кучерява капуста, листя буряка, шпинат – для згортання крові та регенерації ткани
вітамін С: петрушка, кріп, кінза, щавель, м’ята – для зміцнення імунітету та здоров'я шкіри.
Добова норма клітковини для дітей до 18 років становить 14-
Листова капуста
Листя буряка
Петрушка –
Щавель –
Кінза –
Шпинат –
Лікар із загальної гігієни
Івано-Франківського районного відділу
ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»
Лідія ПОПОВА