Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги до тари та пакувальних матеріалів

Дата: 20.05.2025 08:17
Кількість переглядів: 19

Фото без описуТара i пакувальнi матерiали для харчових продуктів повиннi вiд­повiдати вимогам нормативної документацiї, захищати продук­ти вiд забруднення, запобiгати псуванню i мати належне марку­вання. До того ж вони повиннi бути нетоксичними, не становити загрози безпечностi та придатностi харчових продуктiв за певних умов зберiгання i споживання, не змiнювати їх органолептичнi показники. За потреби оборотна тара повинна бути досить трива­лого використання, легкою для миття i дезiнфекцiї.

Поряд з тарою iз дерева, сталi, алюмiнiю широко використо­вується тара з полiмерних матерiалiв: вiнiпласту (ящики), полi­стиролу (лотки, ємкості для зберігання продуктiв), полiетилену високого та низького тиску рiзних марок.

Як пакувальнi матерiали використовують пергаментний папiр, целофан, алюмiнiєву фольгу, полiмернi матерiали. Алюмiнiєва фольга повинна мiстити до 0,1 % свинцю i цинку, до 0,05% мiдi.

Останнім часом для кращого збереження продуктiв викорис­товують полiмернi матерiали, яким властиві найкращi бар'єрнi властивостi, тобто такі, що мають здатнiсть перешкоджати про­никненню газiв (таких, як кисень, вуглекислий газ), водяної пари i сторонніх запахiв. Стабiльна атмосфера всерединi пакету дозво­ляє запобiгти розвитку згубних мiкроорганiзмiв i зберегти про­дукт для подальшого безпечного споживання. Особливо це стосу­ється ситуацiї, коли як упаковка використовується пакет з бага­тошарової бар'єрної плiвки, герметично заварений пiд вакуумом. У цьому випадку бiльшiсть бактерiй з атмосфери пакету будуть видаленi. Kpiм того, якщо цей пакет надалi буде пастеризований або стерилiзований, то термін зберiгання продукту буде значно збiльшений.

Таким чином, непроникнiсть полiмерних матерiалiв стосовно газiв (перш за все – кисню i водяної пари) i є головним чинником, який впливає на термiни зберiгання, що слiд враховувати при ви­борi матерiалу для упаковки. Узятi окремо полiмернi матерiали не мають тих унiверсальних якостей, якi здатнi забезпечити всю палiтру споживчих властивостей. Так, деякi з них мають прекраснi бар'єрнi властивості вiдносно кисню, але водночас добре п­роникнi для водяної пари. Kpiм того, далеко не вci з них можна використовувати як матерiал, що добре приварюється до матepiaлу пакувальної пiдложки. Тому звичайно як пакувальний мате­рiал з гарними бар'єрними властивостями використовують бага­тошаровi плiвки. Саме вони спроможнi забезпечити всю необхiд­ну гаму споживчих властивостей упаковки,що дозволяють зберi­гати продукт протягом тривалого часу без втрати якостi.

Серед найбiльш поширених типiв можна назвати плiвки з кiль­кiстю шарів вiд 2 до 5. Деякi пакувальнi матерiали з надзвичайно високими бар'єрними властивостями мають плiвки з кiлькiстю шарiв 11 i бiльше.

Як вiдомо, зниження температури навколишнього середови­ща i збiльшення товщини полімерного матеріалу підвищують баp'єpнi властивості плівкового матерiалу. Якщо звести значення коефіцієнтів проникності вiдносно кисню i водяної пари для рiз­них полiмерних матерiалiв, то, за даними фірми Exxon-Mobil, найбiльш високi бар'єp i властивості вiдносно кисню має матерiал ЕVОН (етiленвiнiловий спирт), який, проте, через свою дорожне­чу використовується досить рiдко. Безумовним лiдером (за обома показниками бар'єрних властивостей) є PVDC (полiвiнiлдiхлорiд), проте він не пiддається вториннiй переробцi, практично нiяк не утилізується, а, крім того, при його спалюваннi утворюються от­руйнi гази. Найчастiше як плiвки, здатнi перешкоджати проник­ненню водяної пари в упаковку, використовуються такi, до скла­ду яких входить HDPE (полiетилен високої щiльностi). Так, наприклад, цей матерiал використовується для упаковки сухих снiданкiв. Найбiльш поширеним типом бар'єрних плiвок, призна­чених для зберiгання м'ясних i рибних продуктiв, є плiвки, що мiстять у своєму складi LDPE (полiетилен низької щiльностi) i РА (полiамiд). Такий тип упаковки, мабуть, i є найоптимальнiшим варіантом з погляду спiввiдношення «цiна - якiсть».

Особлива увага приділяється упаковці свiжого м'яса i риби. У даному випадку необхiдно знати,що в живому органiзмi м'ясо стерильне, оскiльки лейкоцити крові не залишають шансу чужо­рiдним бактерiям на виживання. Проте пiсля обробки продукту бактерiї, що потрапляють на поверхню м'яса з повiтря або від пред­метів,з якими воно контактує, негайно починають розмножува­тися, причому за законом геометричної прогресії. Тому при паку­ваннi м'яса або риби принципово важливим є тривалiсть часу вiд моменту обробки й умови зберiгання продукту. Oстаннім часом при упаковцi охолодженого свiжого м'яса застосовують пакети, виготовленi з бар'єрних плiвок з модифiкованою атмосферою все­рединi завареного пакету, яка очищена вiд бактерій. У цьому ви­падку звичайно використовують атмосферу iз вмістом 70% кис­ню i 30% вуглекислого газу. Обидва види газу за такої концент­рацiї перешкоджають активному розмноженню низки бактерiй. Kpiм того, кисень, насичуючи гемоглобiнкровi, додає м'ясу яск­раво-червоного кольору, що покращує його зовнiшнiй вигляд.

 

Лікар із загальної гігієни

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Лідія ПОПОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь