Тлумацька міська рада
Івано-Франківський район, Івано-Франківська область

Івано-Франківський РВ ДУ "Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України"

Як обрати якісний шоколад

Шоколадом називається  кондитерський виріб, виготовлений з шоколадної маси з начинкою або без неї. Від інших кондитерських виробів шоколад відрізняється високою харчовою цінністю (540-547ккал/100г), яка обумовлена високим вмістом  легкозасвоюваних вуглеводів, жирів, білків. Фізіологічної цінності шоколаду надають алкалоїди та дубильні речовини. Біологічну цінність шоколаду зумовлює достатньо високий вміст кальцію, калію, фосфору, а також наявність поліненасичених жирних кислот. Основною сировиною для групи кондитерських виробів, що об’єднуються назвою «шоколад і какао-продукти» є какао-боби – насіння тропічного какао-дерева, яке росте у країнах західної Африки, на островах Ява та Цейлон. Какао-боби використовуються не тільки для виготовлення шоколаду і какао-порошку, але й для цукерок, начинок для карамелі та інших видів кондитерських виробів.

10:27:02 23.11.2023

Як знизити ризик виникнення інсульту 8 продуктів, які допоможуть знизити ризик інсульту

Якщо їсти їх регулярно, можна знизити ризик хвороби на 27%. Найкращий і ефективний спосіб захиститися від інсульту — це тримати під контролем артеріальний тиск. Нагадаємо, що ідеальним є 120/80, при рівні 130 і вище варто звертатися до лікаря, а підвищення цієї цифри до 140 є прямим показанням до терапії. В підтримці здорового рівня кров’яного тиску важливі спосіб життя і раціон харчування: ми відібрали продукти, регулярне вживання яких допоможе тримати тиск під контролем і знизить ризик інсульту на 27%.

14:16:43 17.11.2023

ВІТАМІНИ: синтетичні чи природні?

Синтетичні вітаміни корисні, та не завжди і не для всіх. Лікарі радять бути обережними з їх вживанням. Якої шкоди можуть завдати вітаміни у пігулках?

14:43:29 16.11.2023

Хлорпоглинання води

Під час знезаражування води хлор, що додається, витрачається як на взаємодію з мікробними клітинами й вірусами, так і на окиснення органічних і мінеральних сполук (сечовини, сечової кислоти, креатиніну, аміаку, гумінових речовин, солей двовалентного заліза, амонійних солей, карбаматів та ін.), які містяться у воді у зваженому й розчиненому стані. Кількість хлору, поглиненого домішками води (органічними речовинами, неорганічними відновниками, зваженими частками, гуміновими речовинами й мікроорганізмами), називається хлорпоглинанням води. Оскільки природні води мають різний склад, то й величина хлорпоглинання в них неоднакова. Таким чином, хлорпоглинання - це кількість активного хлору, яка поглинається зваженими частками й витрачається на окиснення бактерій, органічних і неорганічних сполук, що містяться в 1 л води.

11:25:17 27.10.2023

Профілактика гострих кишкових інфекцій рятує життя

Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.  Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони здатні довго існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах. До них належать такі небезпечні захворювання як черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, гепатит А, сальмонельоз, ботулізм, холера, гастроентероколіти. 

08:41:41 20.10.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь